• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Strövtåg i Halmstad

Passa på att upptäcka ett nytt smultronställe i sommar. Naturfotografen Patrik Leonardsson tipsar om sina egna pärlor från naturen runt om i Halmstads kommun.

Skipås naturreservat

”Guds gröna ängar” som reservatet kallas i folkmun, gör verkligen skäl för namnet. I detta gränsland mellan kust, slätt och skog hittar vi de flesta skogstyper varvat av just gudomlig ängsmark. För att sedan krönas av en vidunderlig utsikt över kustslätt och hav.

Gårdshult

Här vandrar du bland fägator, allmogeåkrar och bedårande ängsmarker. En plats som är som gjord för att breda ut en picknickfilt och njuta av tystnaden. Kanske höra ett eko från förr då åkrarna brukades för hand med slit men med harmoni i naturen. Här hittar vi även en av ån Assmans vackraste sträckningar, med forsar och mindre fall.

Gullbranna – Påarp

För dem som trivs bäst i öppna landskap har vi här början på den flera mil långa sandstrand som spänner som en båge söderut i Laholmsbukten. Strand, dyner och låg, krokig strandskog. För den som inte vill ha sand i skorna går här mängder av stigar genom strandskogen. Vandrar man söderut så blir dynerna höga och dramatiska för att sedan plana ut och tillfälligt huggas av vid Lagans utlopp. Vandrar du norrut genom Laxvik till Påarp blir det klipphällar och klappersten. Väl framme i Påarp hittar vi Slyngestenen, ett rejält flyttblock som inlandsisen ställde av här i slutet av den senaste istiden.

Bussör

Där Särdals sandstrand möter de vidsträckta strandängarna hittar vi ett äkta halländskt fiskeläge. En doft av tång och nytjärade ekor ramar in denna sydhalländska kustidyll. En stilla morgon eller kväll är det extra njutbart att sitta här och låta lugnet i kropp och själ infinna sig. För de promenadsugna går det att ströva längs strandängen norrut mot Steninge eller längs sandstranden mot Haverdal. På våren breder triften ut sig som lila mattor på kustängarna.

Ullasjöbäcken

En trolsk dalgång där denna bäck letar sig fram bland stenar och rötter. Ett stycke inland där skogen fått lite av en sagokaraktär och en känsla av att tomtar och troll tittar fram bakom stenar och trädstammar. Ett ställe för att njuta av trädens sus och bäckens brus samt inta skogens välgörande dofter.

Nissaström

Nissans eget lilla Grand Canyon. Här forsade Nissan fram med ohämmad kraft innan brukens och kraftstationernas tid. Kvar blev den gamla åfåran djupt nere i den steniga dalen, där det nu finns små dammar av vattensamlingar med vackra speglar. En stig går både högt och lågt längs den gamla fåran och slutar nere vid Johansfors. Här kommer numera Nissans vatten ut från en kulvert som börjar uppe vid Nissaströms kraftstation. Även om det är tragiskt att Nissan och därmed laxens vilda lek har upphört i denna lite smått dramatiska dalgång, så är denna sträckning en fin naturupplevelse.

Artikel från tidningen Halmstad.