• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Rundtur på Kattegatt­gymnasiet

Det nybyggda Kattegattgymnasiet är en hjärnsmart skola. Konceptet handlar om att fokusera på mer än studierna och att värna om hela människans välmående – vilket är genomgående på alla de 1 800 kvadratmeterna. I kuben bredvid den ståtliga trappan finns exempelvis ett kreativt hjärngym, en tyst avdelning och ett andrum.

Ett stort rum med en bred trappa. Ett rum hänger i luften bredvid.
Två flickor sitter på stolar med låg rygg.

Eleverna fick stort inflytande när gymnasiet byggdes om och många av deras önskemål genomfördes. Som att få sköna stolar i hela skolan. I klassrummen har stolarna dessutom försetts med krokar för att hänga jackor och väskor på – och går att gunga på för att stimulera koncentrationen. Ungdomarna sitter själva, bokstavligen, på bra idéer för en trevlig studiemiljö.

En elev svetsar.

På Kattegattgymnasiet går cirka 1 400 elever. Här finns program inom bygg och anläggning, el och industri, ekonomi, naturvetenskap, teknik, VVS och fastighet, industriteknik – och introduktionsprogram. På de yrkesinriktade programmen får de flesta jobb direkt efter studenten.

En kvinna står i en aula full av blå stolar.

Ida Ahlberg

Redan på åttiotalet planerades skolan att byggas om och idag njuter intendent Ida Ahlberg av att ha tagit projektet i mål.

Kattegattgymnasiets entré.

På morgonen välkomnas eleverna till skolan av musik som strömmar ut ur högtalarna. Väl inne fortsätter tonerna bland annat i caféet.

Rum med maskiner och ståbord.

De ovanligt stora klassrummen ger luft och tillåter kreativa möbleringar, och det är helt okej att stå upp under lektionen. Skolan har byggts för att vara modern nu – och för att kunna fortsätta anpassas och vara i framkant. Även om 50 år.

Bildreportage från tidningen Halmstad.
Text: Consid, foto: Joakim Leihed