• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Öppet 07–22 alla dagar – kommunen satsar på meröppna bibliotek

Besök biblioteket när det passar dig bäst – det är nu möjligt på flera av Halmstads bibliotek. Tack vare meröppet blir biblioteken tillgängliga för fler.

En kvinna tittar upp från en öppen bok som hon håller framför sig.

Skymningen faller över Harplinge. Bibliotekets blå neonbokstäver lyser klart och genom fönstren faller det mjuka ljuset inifrån. Ingen personal finns i byggnaden, ändå råder aktivitet. Det meröppna biblioteket ger användarna möjlighet att gå dit när de själva vill.

Harplingebon Linda Lundvall skannar vant sitt bibliotekskort i avläsaren utanför biblioteket och går in. Hon är ofta där utanför ordinarie öppettider, för det mesta i sällskap av sina två barn.
– Ibland är vi här varje vecka, men ibland har vi lånat så mycket att vi inte behöver komma hit på någon månad. Det går lite i perioder, berättar hon.

Med meröppet-systemet kan användarna komma och gå på biblioteket som de vill mellan 07.00 och 22.00 alla dagar,
året runt.
– Jag kommer ursprungligen från Förslöv i Skåne och där hade vi meröppet bibliotek, så jag visste hur bra det funkade. Jag blev jätteglad när jag hörde att vårt bibliotek skulle få den möjligheten. Det betyder mycket för ett samhälle som Harplinge att ha tillgång till service på det här sättet. Om man jobbar heltid inne i stan är det svårt att kunna passa ett litet biblioteks öppettider.

Under tiden som vi sitter inne på biblioteket är det en liten men stadig aktivitet hela tiden. En pappa med några barn kommer in, barnen pratar redan utanför biblioteket om vad de vill låna. En kvinna samlar ihop en hel hög böcker och fyller sin kasse. Någon sitter och läser tidningar. Att Harplingeborna uppskattar sitt meröppna bibliotek visar sig i statistiken. Besöksantalet har stigit med 20 procent och utlånen har ökat med 26 procent sedan meröppet infördes i december 2018.

Själv lånar Linda ofta kokböcker, trädgårdsböcker och konstböcker, böcker att sitta och bläddra i och inspireras av när hon är ledig.
– Jag kör mycket bil i jobbet, så det blir att jag lyssnar på de böcker jag vill läsa. När jag fick mitt första barn saknade jag läsandet så himla mycket; jag hann liksom inte riktigt sätta mig med en bok. Då upptäckte jag ljudböckerna. När jag sedan började jobba igen och ville fortsätta lyssna i bilen blev det ett väldigt bytande av cd-skivor hela tiden. Nu lyssnar jag mest på böcker från ljudbokstjänster på nätet.

Även Lindas barn lyssnar mycket på ljudböcker.
– Men hela läsupplevelsen går inte att ersätta med ljudböcker. Det känns viktigt att barnen också får den där känslan av att ha en bok i knäet och sitta och bläddra.

Mer om meröppet

Meröppet finns även på Söndrums bibliotek. Under december 2020 får även Oskarströms bibliotek meröppet.

För att få tillgång till det meröppna biblioteket ska du vara 18 år, ha ett bibliotekskort och skriva på ett avtal. Det gör du på Harplinge bibliotek, Söndrums bibliotek eller Stadsbiblioteket.
Det går bra att använda det meröppna biblioteket för till exempel möten och bokcirklar.

Meröppet-funktionen stänger under tiden som de skärpta allmänna råden för att förhindra smittspridning gäller. Se bibliotek.halmstad.se för mer information:

Text: Hanna Norling / Foto: Anders Andersson