• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Nikola pensionerar fördomar om att arbeta på äldreboende

Arrangera quiz, grillfester eller gruppmeditationer. Det var inte aktiviteter som den 17-årige Nikola Bursac förknippade med äldreomsorgen när han tveksamt tog sitt första jobb i branschen. Nu, elva år senare, är aktiviteterna en del av vardagen och han har hittat sitt stora kall i yrkeslivet

– Av mina år inom äldrevården har jag tillbringat nio inom hemtjänsten och snart två på boende. Allt började i gymnasiet via kommunens projekt Sommarkraft, som hjälper ungdomar att få sommar jobb. Någon ringde upp mig och frågade om jag ville vara inom hemtjänsten. Min första tanke var ”aldrig i livet, det kommer jag inte att klara av”. Men jag tog chansen.

Nikola är undersköterska på Kattegatts äldreboende, ett av kommunens åtta konceptboenden. Temat på boendet, som är ”Världen i fokus”, ger en slags hemtrevlig hotellkänsla. Nikola berättar stolt att de till och med har ett solrum – som inretts med sand, solstolar och blir upp till 30 grader varmt. Enligt Nikola, som en liten bit av Bahamas, men i området Andersberg där boendet ligger.

Två män med solglasögon sitter i var sin solstol.

För de boende på Kattegatts äldreboende har drömmen om en tropisk strand blivit sann.

Något annat oväntat soligt är inledningen av hans karriär.
– Trots min initiala rädsla gick det hur bra som helst. Jag fick göra frukost, städa, gå promenader, läsa tidningen och allt möjligt. Det var viktigt att få se den sidan av jobbet som ny. Direkt efter min första sommar blev jag timanställd.

Det som var tänkt att bara vara ett sommarjobb blev en karriär. 2019 utbildade sig Nikola och tog steget från vårdbiträde till undersköterska. Kommunen gav möjlighet att kombinera studierna med arbete. Nikola understryker att yrket ger en stor variation av omhändertagande, administration och medicin.

– Dagen börjar med att vi går igenom vad som hänt under natten. Vi granskar sköterskornas arbete och gör daglig dokumentation. Vi förebygger också kontinuerligt skador och åkommor genom något som kallas ”Senior Alert”, ett nationellt kvalitetsregister som stödjer vårdprevention. Det handlar om att identifiera risker, planera lämpliga åtgärder och följa upp resultatet.

Man med visir och ledig klädsel. Han har en pärm i handen.

Nikola Bursac, undersköterska på Kattegatts äldreboende.

– Något som är kul är att sitta och planera inköpen. Vi har 64 platser på hela boendet men bara åtta per avdelning, vilket gör allt lugnt och personligt.

Sociala medier har gett Nikola möjlighet att utmana förlegade fördomar om yrket. Under en vecka i maj 2021 tog han över Halmstads kommuns Instagramkonto och det kom positiv feedback i mängder, säger han. Målet var att ge en mer rättvis bild, och föhoppningsvis locka fler till yrket.
– Att det mest består av att byta blöjor stämmer helt enkelt inte. Det handlar mer om att skapa en rolig vardag. Vi bakar, ordnar frukost, städar rummen och tar alla på promenad. Andra dagliga aktiviteter är musikstund, gymnastik, handmassage, sällskapsspel och filmkväll. Framåt sommaren arrangerar vi även grillfester på gården. Då händer det att vi får livemusik – jättemysigt!

För Nikola är arbetet en plats att skapa nya, lite oväntade, vänskaper.

Nikola ger också sitt perspektiv på hur livskvalitén kan öka efter en flytt till äldreboende.
– Platsen där de äldre blir mest ensamma är faktiskt i hemmet, vissa kan inte ens komma ut på egen hand. Livet på ett boende blir både mer socialt och aktivt för många.

I framtiden drömmer Nikola om att bli en samordnare, en slags specialistundersköterska. Känslan av att skapa glädje och trygghet åt de äldre verkar med andra ord ha en starkt beroendeframkallande effekt.

Nikola tipsar: så får du jobb inom äldrevården

– Det enklaste är att vända sig till hemvårdsförvaltningen, Halmstads kommun – eller söka via ”Lediga jobb” på kommunens webbplats.
Till vårdbiträde kan du söka även utan undersköterskeutbildning. Det är en bra väg in i branschen att testa jobbet först. Utbildningar inom vård och omsorg finns hos kommunen på både gymnasienivå och via vuxenutbildningen.

Nikola Bursac

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Consid, foto: Joakim Leihed