• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Mycket jobb och gummituttar för att fixa ett val

Den 11 september har över 80 000 invånare i Halmstad möjlighet att påverka vilka som ska leda kommunen, regionen och landet fyra år framåt. Dessutom genomförs det en folkomröstning om hotellplanerna på Österskans. Du kan förtidsrösta från den
24 augusti.

Det är ett stort planerings- och organiseringsarbete som krävs för att genomföra val. Johnny Nilvé är Halmstads valgeneral och inledde arbetet redan förra året.
– Det är ett viktigt och kul jobb som vi håller på med på valkansliet. Det är massor av stora och små frågor vi ska lösa, säger Johnny som nu har tre medarbetare, men de blir fler när valet närmar sig.

Valorganisationen kräver cirka 700 människor som på ett eller annat sätt arbetar med valet. Det behövs röstmottagare, ordförande och vice ordförande till varje vallokal, kanslipersonal och lokalansvariga. Dessa arbetare i demokratins tjänst ska också utbildas.

I Halmstad krävs det 67 vallokaler och 18 förtidsröstningslokaler.
– Det är inte lätt att hitta lokaler då det renoveras och byggs om i många kommunala fastigheter. Lokalerna ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning, bevara valhemligheten och vara säkra för personalen i lokalerna. Alla lokaler utrustas med exempelvis beachflaggor, bord, brevsprättare, buntband, pennor, datorer, valsedlar, valkuvert, gem, valurnor, affischer och gummituttar (380 stycken).

– Jo, det är en hel del att hålla reda på och packa. Men vi är ett gott gäng som kommer att göra allt för att genomföra ett val som är demokratiskt och säkert, säger Johnny.

Dragan Kotarac, Anna Andersson, Johnny Nilvé och Klas Karlsson på valkansliet.

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Mikael Novak