• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Martins dröm blev sann i form av en röd kaffemoppe

Efter många år i IT-branschen hade en dröm vuxit sig stor. Martin Sochor ville arbeta mer med människor och mindre med teknik. När coronapandemin slog till och han förlorade jobbet fann han det han drömt om – i form av en liten röd kaffemoppe.

Martin Sochor sitter på huk framför sin röda serveringsvagn. Han har keps, glasögon, skägg, handskar och ett rött förkläde.

Tankarna på att starta något eget hade funnits i bakhuvudet ett tag. 2018 tog Martin långledigt och åkte till Frankrike för att vandra den 80 mil långa pilgrimsleden El Camino.
– När du går själv från morgon till kväll, då blir dagens höjdpunkt att komma till en foodtruck eller ett café, och inte i första hand för matens skull, utan för människorna du träffar.

Ett av mötena blev extra betydelsefullt. Martin träffade nämligen sin sambo Charlotta Pantzar på ”Caminon” och tillsammans började de spåna kring att skapa liknande mötesplatser hemma i Sverige.

Två år senare kom coronapandemin, Martin blev uppsagd från sitt jobb och fick den knuff han behövde för att ta tag i sin dröm. På en mässa kom han i kontakt med franchise-kedjan Fogarolli.
– Jag fick syn på en röd moppe som sålde kaffe. Där fastnade jag, jag ville ta reda på så mycket som möjligt, berättar Martin.

Och på den vägen är det. Hösten ägnade Martin åt att lösa allt praktiskt, söka tillstånd, utbilda sig och göra praktik hos andra franchisetagare.
– När jag beställde moppen hade jag inte ens någonstans att ha den, men allt löste sig jättebra.

Eftersom kaffevagnen räknas som ambulerande försäljning behövde Martin svar på var han får stå och vilka tillstånd som krävs.
– Jag har haft jättebra kontakt med kommunens företagsservice, men reglerna är snåriga. Jag har läst allt ifrån lokala föreskrifter till ordningslagen för att reda ut vad som gäller, säger han och fortsätter:

– Det märks att kommunen vill stötta oss företagare. Jag skulle gärna se en ökad samverkan och dialog, till exempel när det gäller aktiviteter för ett levande city. I december rullade kaffemoppen ut för första gången och mottagandet har varit helt fantastiskt.

– Mitt mål var att skapa en plats där människor träffas och så har det verkligen blivit.
Folk planerar sina promenader efter var jag står, det är otroligt roligt.

Framtidsplanen är att företaget ska växa och ge möjlighet till jobb för unga som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. En andra kaffemoppe är beställd och förhoppningsvis kan det lilla företaget snart ta fler cateringuppdrag och stå på konserter, festivaler och mässor.

Martin Sochor

Ålder: 54 år.
Familj: Sambon Charlotta Pantzar och två hundar.
Bor: I centrala Halmstad.
Gör: Företagare, säljer kaffe från sin röda kaffemoppe och arbetar som massageterapeut.

5 snabba om Halmstads kommuns företagsservice

Vad är företagsservice?

Det är en samlad service till dig som startar, driver eller etablerar företag i Halmstads kommun.

Vilken hjälp får du?

Du får hjälp med samordningen av ditt företagsärende. Vi har kompetens inom olika områden: tillstånd, nyföretagande och innovation, etablering och expansion, evenemang, kompetensutveckling, upphandling och inköp.

Varför behövs företagsservice?

För att du ska få rätt vägledning i ditt ärende hos kommunen. Det ska vara enkelt att kontakta oss och du ska få veta vilken hjälp du kan få av kommunen i ditt ärende.

Vad kan du förvänta dig?

Ett gott bemötande, rådgivning utifrån dina behov och samordning av ditt företagsärende.

Förverkliga drömmen om en hållbar företagsidé

Du som vill starta eller utveckla ditt företag får även kostnadsfri hjälp av HighFive – kommunens framtidsarena, möjliggörare och tillväxtskapare. Du får tillgång till rådgivning, verktyg, innovationskraft och nätverk för att utveckla ditt företag. För mer info, besök:

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Monica Forsberg

Foto: Patrik Ljungman