Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
Krönika: Karin Olofsdotter
Även om jag inte har bott i Halmstad på nästan 35 år är staden på något sätt alltid närvarande i mina tankar. Det kanske låter lite fjantigt, men det är faktiskt så. Det är en plats jag ofta längtar till.
Artikel från Tidningen Halmstad, oktober 2022.
I min vardag som Sveriges ambassadör i Washington, har jag att hantera många av de kriser världen befinner sig i. Vi ser ett brutalt och orättfärdigt krig i Ukraina, i dess spår en livsmedels- och energikris, hög inflation och vi lever fortfarande i sviterna av en pandemi. Men när jag kommer till havet i Halmstad infinner sig ett lugn.
Varje jul och sommar, och däremellan på kortbesök, kommer jag hem till Halmstad. Mina föräldrar bor i Frösakull där jag växte upp, efter att ha bott mina första år på Öster och sedan i Söndrum. Varje gång jag kommer hem – för mig är Halmstad fortfarande hemma även om vi har sommarhus i Åhus – slås jag av vilken fantastisk natur Halmstadtrakten har. De stora fälten runt Vapnö, bokskogarna på Galgberget, klipporna i Tylösand och den fantastiska sandstranden mellan Tylösand och Ringenäs.
Det finns många härliga platser, men dessa är mina favoriter. Jag älskar Prins Bertilleden oavsett väder och årstid. Och maten – jag tar alltid med mig Kvibille cheddar till Washington i resväskan, och om jag kunde skulle jag göra om resväskan till en kylväska och ta med även Siaglass, den lokala ölen och korven. Jag är också imponerad av alla de ”härproducerade” varorna – och var stolt som en tupp när jag även i Stockholm kunde sätta mjölk från Vapnö på bordet.
Halmstad står inför samma utmaningar som så många andra städer i Sverige: klimat-förändringarna, digitaliseringen (med de möjligheter den givetvis också ger), en åldrande befolkning – jag brukar förresten skryta med att vi hallänningar lever längst i Sverige – som några exempel.
Eftersom jag inte har kunskap om lokalpolitiken vet jag inte exakt vilka de lokala utmaningarna är och hur de hanteras. Jag hoppas dock att alla ni som bor i Halmstad inser vilken fantastisk plats ni har att förvalta – och att ni fortsätter att utveckla hembygden till att även framöver vara en plats som attraherar företagare, studenter, nya invånare och turister. För att travestera en känd hallänning, fast med ett tillägg, är jag en stolt Halmstadbo, hallänning, svensk och europé.
Krönikan skrivs av olika personer med anknytning till Halmstad. I detta nummer blickar Karin Olofsdotters tillbaka på barndomsstaden Halmstad från andra sidan Atlanten där hon arbetar som Sveriges ambassadör i Washington.