• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Journalisten Linda Thulin pratar liv i demokratin

Varför detta ständiga prat om att Halmstad ska växa?
Är det inte bra som det är? I podden ”Halmstad växer” griper journalisten Linda Thulin tag i brännande ämnen och försöker göra dem begripliga för lyssnarna. Här ska olika röster få höras.

Numera finns det ett ständigt pågående nyhetsflöde att ta del av, i mobilen och via sociala medier. Fakta, åsikter och rykten blandas och ibland är det inte helt lätt att avgöra vad som stämmer och inte. Samtidigt som många engagerar sig i lokala frågor finns det andra som känner sig distanserade från aktuella frågor i den egna staden. Detta vill frilansjournalisten Linda Thulin ändra på.
– Jag tror på det lokala perspektivet. Det är viktigt att samhällsfrågor ska kunna kopplas till personers vardag. Varför ska det vara så himla svårt att få till offentliga beslut som man bråkat om i flera år? Eller varför drivs vissa byggen igenom, trots att halva Halmstad verkar hata det? Det krävs långa resonemang för att förstå hela bilden och den är många intresserade av, menar hon.

Linda Thulin

Sedan Linda Thulin blev journalist 1996 har hon suttit bakom mikrofonen på flera av Sveriges största radiokanaler. Karriären inleddes på Radio Halland, för att sedan fortsätta på några av Ekots största redaktioner, bland annat Studio Ett och P1-morgon. Men efter en svår utmattning 2016 började nya tankar gro.
– Jag var sliten och hade jobbat med dagliga deadlines i mer eller mindre 25 år. Det var svårt att hitta en plats för mig där jag kunde arbeta på rätt sätt och med det jag verkligen brinner för. Samtidigt hade jag börjat få hemlängtan.

Linda Thulin berättar att hon flyttade till Stockholm på grund av karriären och att hon alltid saknade livsstilen i Halmstad. Speciellt den fysiska närheten till havet, tyst natur, vänner och andra städer. Dessutom säger hon att livet i Stockholm var mycket mer krångligt. Precis som i Gyllene Tiders låt ”Småstad” blev Linda kär i Halmstad, och hur hon än vridit och vänt på sig har till slut vägen lett tillbaka hem.
– Jag har under hela min journalistiska karriär varit engagerad i att få bredare grupper att intressera sig för samhällsfrågor. När jag kom hem till Halmstad vid årsskiftet 2020/2021 ville jag göra det till min företagsidé – en helt galen sådan, eftersom det var svårt att se hur det skulle gå att tjäna pengar på den, säger Linda Thulin.

Efter att ha lämnat ett av Mediesveriges tryggaste jobb var hon plötsligt frilansare. Ett par månader senare fick hon ett samtal med ett intressant förslag. Halmstads kommun skulle starta en podcast och sökte en programledare. Den skulle handla om det växande Halmstad ur olika aspekter och låta olika människor komma till tals. Linda berättar att detta blev startskottet till podden ”Halmstad växer”.

– Precis det jag själv ville testa, ville kommunen också starta. Vi har valt att göra temapoddar, där ett ämne avhandlas över fem avsnitt. Vi gör fördjupningar i sådant som folk undrar över och som har stor betydelse för stadens utveckling. Vi intervjuar alltid flera sorters människor om samma ämne. Det kan vara kommunstyrelsens ordförande, den ”vanliga” Halmstadbon eller en forskare.

Sedan starten hösten 2021 har fyra olika teman och 20 avsnitt publicerats: om varför Halmstad behöver växa, om stadskärnans framtid och utveckling, om näringslivets roll och företagsklimat – och om bilden av en delad stad.
– Podcast-formatet ger större utrymme och tid att verkligen gräva i en fråga och det är något jag alltid strävar efter.

Förutom samarbetet med Halmstads kommun har Linda även startat sitt helt egna koncept, ”Livet i Landet”. Det är både en webbplats och en podcast där människor får berätta om sina liv, som i sin tur speglar viktiga samhällsfrågor. Allt från glesbygdspolitik och socialförsäkringssystem till integrationspolitik. Det står klart att Linda idag gör vad hon själv vill, på ett sätt som gynnar kreativiteten – och framför allt demokratin.

Lindas topp tre i Halmstad

  • Närheten. Till havet, naturen och varandra.
  • Enkelheten. Att ses och att göra saker.
  • Örjans vall och HBK.

Här följer du Lindas arbete

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Consid, foto: Joakim Leihed