• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Iskalla fakta från Halmstad Arena Is

Det är många saker i vår vardag som bara finns där. Men hur funkar de egentligen? Varje vecka lägger vaktmästarna på Halmstad Arena många timmars arbete och massor av kärlek på att sköta om ishallens tre isar. Att hyvla av sliten is och spola på nytt vatten kan låta enkelt – men att få till den perfekta isen är en hel vetenskap. Visste du till exempel att isen spolas med 50-gradigt vatten?

5,7 ton

De två eldrivna ismaskinerna på Halmstad Arena väger 5,7 ton vardera och körs nästan alltid samtidigt. Under tiden som de laddas fylls de stora tankarna med vatten.

Djupet är viktigt

Det är viktigt att isen är lika djup överallt, 3 till 3,5 cm är lagom. För att undersöka det tar man en vanlig borrmaskin, borrar ner till betongplattan och kontrollmäter. När ismaskinen kör runt på isen pressas vattnet utåt. Det gör att isen blir lätt skålformad. Därför kör man med speciella sargfräsar tre gånger i veckan. De mäter isdjupet med hjälp av laser och hyvlar ner isen hela vägen ut till kanterna.

En närbild på en handhållen borrmaskin som borrar ett hål i isen.

I ishallen finns:

  • två fullstora isrinkar
  • en mindre isbana
  • en läktare med plats för cirka 4 000 åskådare
  • en värmestuga.

Från tidig morgon till sen kväll

Klockan 6.30 på morgonen är förste man på plats i ishallen och gör i ordning inför dagens ­träningspass. Sedan är det full aktivitet på isen ända fram till klockan 23.00. Konståkning, skolor som åker skridskor, ­hockey och matcher avlöser varandra. Mellan passen behöver isen ­pysslas om. Som mest spolas isarna elva gånger på en dag.

I vanliga fall är ishallen också öppen för allmänhetens åkning. Då är alla väl­komna att åka skridskor helt gratis!

Kylan kommer underifrån

I betongplattan under isen ligger slingor med kylmedel. Den värme som bildas när man tillverkar kylan ­används till att värma upp Halmstad Arena.

50° C

Det är den optimala temperaturen på vattnet när isen ska spolas. Varmt vatten i­­nnehåller mindre syre än kallt, vilket innebär färre luft­bubblor och lägre densitet – och det ger en bättre is! Dessutom hjälper varmvattnet till att smälta isen där det är mycket hack och spår. Men, det gäller att inte spola på för mycket, då tar det längre tid för isen
att frysa till igen!

300 liter

Så mycket vatten lägger ismaskinen ut varje gång isen spolas. Längst bak på maskinen finns en lång, vass kniv som hyvlar av all skadad och sliten is. Samtidigt som is och snö samlas upp och hamnar i en behållare på ismaskinen spolas nytt vatten ut och isen lagas.

– En isbana ­består av cirka 60 000 liter vatten och tar 2–3 veckor att bygga upp, steg för steg, berättar Daniel Ström, vaktmästare på Halmstad Arena.

Porträtt på Daniel Ström med isrinken i bakgrunden. Han har arbetskläder med Halmstads kommuns logga.

Daniel Ström, vaktmästare på Halmstad Arena

Text: Monica Forsberg / Foto: Patrik Ljungman