Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
Iskalla fakta från Halmstad Arena Is
Det är många saker i vår vardag som bara finns där. Men hur funkar de egentligen? Varje vecka lägger vaktmästarna på Halmstad Arena många timmars arbete och massor av kärlek på att sköta om ishallens tre isar. Att hyvla av sliten is och spola på nytt vatten kan låta enkelt – men att få till den perfekta isen är en hel vetenskap. Visste du till exempel att isen spolas med 50-gradigt vatten?
5,7 ton
De två eldrivna ismaskinerna på Halmstad Arena väger 5,7 ton vardera och körs nästan alltid samtidigt. Under tiden som de laddas fylls de stora tankarna med vatten.
Djupet är viktigt
Det är viktigt att isen är lika djup överallt, 3 till 3,5 cm är lagom. För att undersöka det tar man en vanlig borrmaskin, borrar ner till betongplattan och kontrollmäter. När ismaskinen kör runt på isen pressas vattnet utåt. Det gör att isen blir lätt skålformad. Därför kör man med speciella sargfräsar tre gånger i veckan. De mäter isdjupet med hjälp av laser och hyvlar ner isen hela vägen ut till kanterna.
I ishallen finns:
- två fullstora isrinkar
- en mindre isbana
- en läktare med plats för cirka 4 000 åskådare
- en värmestuga.
Från tidig morgon till sen kväll
Klockan 6.30 på morgonen är förste man på plats i ishallen och gör i ordning inför dagens träningspass. Sedan är det full aktivitet på isen ända fram till klockan 23.00. Konståkning, skolor som åker skridskor, hockey och matcher avlöser varandra. Mellan passen behöver isen pysslas om. Som mest spolas isarna elva gånger på en dag.
I vanliga fall är ishallen också öppen för allmänhetens åkning. Då är alla välkomna att åka skridskor helt gratis!
Kylan kommer underifrån
I betongplattan under isen ligger slingor med kylmedel. Den värme som bildas när man tillverkar kylan används till att värma upp Halmstad Arena.
50° C
Det är den optimala temperaturen på vattnet när isen ska spolas. Varmt vatten innehåller mindre syre än kallt, vilket innebär färre luftbubblor och lägre densitet – och det ger en bättre is! Dessutom hjälper varmvattnet till att smälta isen där det är mycket hack och spår. Men, det gäller att inte spola på för mycket, då tar det längre tid för isen
att frysa till igen!
300 liter
Så mycket vatten lägger ismaskinen ut varje gång isen spolas. Längst bak på maskinen finns en lång, vass kniv som hyvlar av all skadad och sliten is. Samtidigt som is och snö samlas upp och hamnar i en behållare på ismaskinen spolas nytt vatten ut och isen lagas.
– En isbana består av cirka 60 000 liter vatten och tar 2–3 veckor att bygga upp, steg för steg, berättar Daniel Ström, vaktmästare på Halmstad Arena.
Text: Monica Forsberg / Foto: Patrik Ljungman