Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
Häng med till reningsverket
Bakom grindarna till Västra strandens avloppsreningsverk finns frodiga dammar,
rader av solceller och myllrande liv i bakteriefyllda bassänger. Vattnets resa från din toalett till Nissan är lång och krokig.
Lördagen den 19 november är det Världstoalettdagen – en dag när vi uppmärksammar vad vi alla kan göra för att underlätta den komplicerade resa som vattnet gör.
Bildreportage från tidningen Halmstad oktober 2022.
Text: Hanna Norling. Foto: Anders Andersson
Biologisk rening
I de stora utomhusbassängerna jobbar miljontals bakterier med biologisk rening av vårt vatten. Vattnet håller som lägst, vintertid, en temperatur av 11–12 grader och det gör att det alltid är mycket liv i och på vattnet. Sensommarens värmebölja gav en vackert grön matta av flytande vattenväxter på ytan.
Tre tips för renare vatten
Emma Johansson, miljö- och processingenjör på reningsverken i Halmstad och Laholm, ger sina bästa tips för renare vatten:
- Spola bara ner toalettpapper – förutom bajs, kiss, kräk och mensblod.
- Torka av fett med hushållspapper och släng i soporna innan du diskar.
- Dammsug innan du våttorkar eller dammar med trasa. Damm kan innehålla mikroplaster,
flamskyddsmedel och metaller. Inget av det kan renas utan hamnar i miljön.
Delila har koll
Allt som kommer in och allt som lämnar reningsverket provtas regelbundet. Om något inte stämmer justeras processen och felet rättas till. I labbet jobbar Delila Hasovic, som kontrollerar bland annat kväve- och fosforhalterna i både vatten och slam.
På fel plats
1 000–1 500 kubikmeter vatten passerar gallren varje timme. Våtservetter, tamponger och underkläder som spolats ner kan täppa igen och skapa stora problem.
Illaluktande
Fett från till exempel stekpannor och fritöser, som sköljs ner i avloppet, bildar den här illaluktande massan som skiljs ut från vattnet.
Renare än Nissan
Vattnet är på väg till Nissan, via en underjordisk kulvert. Vattnet här är renare än Nissans vatten. Många fågelarter trivs vid den lummiga dammen; närheten till fågeltäta Alets naturreservat gör reningsverket till ett högst levande område.