• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Halmstad vimlar av parkeringsmöjligheter

Inte mycket trafik stör oss när vi besöker Halmstads stadskärna. Det är noga uttänkt!
Vår stad är indelad i parkeringszoner med avgifter som effektivt styr trafikflödena. I stadskärnan vill kommunen minska trafiken och utsläppen. Där är det dyrast att parkera. Med höga timpriser blir p-platserna snabbt lediga och möjligheten att hitta en plats är stor.

Från tidningen Halmstad oktober 2022.
Text: Charlotte Andersson

Väljer du p-hus i röd zon får du lite lägre avgift. Perfekt om du ska stanna några timmar! Med fler parkeringar i p-husen räcker gatornas p-platser till för dem som har snabba ärenden.

Vill du stanna många timmar finns blå och gul zon lite längre bort, med lägst avgift i den gula. Tanken är att de som jobbar i stan ska parkera här och inte i stadskärnan, där p-platserna behövs till dem som gör ett kort besök.

Inte långt bort, ofta ledigt och billigare

Brukar du klaga på dyra p-platser i stadskärnan? Välj ett parkeringshus i stället!

Torggaraget och Svartmunken är två kommunala parkeringshus i stadskärnan och i dessa är avgiften lägre än på gatuparkeringarna i röd zon.

I Svartmunken är det dessutom extra billigt – bara 6 kronor per timma under 2022. Nära till Lilla torg är det också; på bara någon minut är du där.

86 % använder app

Betalar du din p-avgift med app? Du är inte ensam. Numera kommer 86 procent av intäkterna för besöksparkeringar från appar. Du kan lätt förlänga p-tiden, slippa kön till automaten och avsluta när du vill. Du betalar dessutom bara för tiden du har parkerat. Andelen som betalar med app ökar ständigt.

Det är också därför som kortautomaterna blir färre. Du kan dock alltid hitta en automat i p-husen och på större p-platser.

Om du jobbar eller bor i stan

Du vet väl att du kan minska dina p-kostnader genom att köpa parkeringstillstånd för en längre period?

Om du vill parkera gratis

Det finns flera gratisparkeringar, inte särskilt långt från stadskärnan. Exempelvis vid norra infarten och i närheten av järnvägsstationen.

Gör du också de vanligaste felen?

  • Bryter mot reglerna för parkering nära korsning.
  • Bryter mot områdesförbudet mot parkering.

Det senaste året upptäcktes cirka 1 000 felparkeringar i korsning och cirka 400 inom områden med förbud att parkera. Här kan du lära dig reglerna!

Vet du vad märkena betyder?

Många vet inte och gör fel. När symbolen ”Förbud att parkera” finns på en gul platta är det ett områdesmärke. Då är grundregeln att det är förbjudet att parkera i hela området – du får bara ställa bilen på uppmärkta p-platser. Där området slutar hittar du den vita skylten. Hela centrala Halmstad har områdesförbud.

Vet du hur man parkerar i en T-korsning?

Grön bil = rätt. Röd bil = fel. Ljusgrått område = förbjudet att stanna och parkera.
10 meter är längre än många tror. Det motsvarar lite mer än längden på två normalstora bilar.

På halmstad.se/parkering hittar du bland annat:

  • Öppettider och avgifter i parkeringshusen
  • Kartor över parkeringsplatser, parkeringar för rörelsehindrade, mc-platser, laddplatser, zonindelning med mera.
  • Överklaga en parkeringsanmärkning eller kontrollavgift.
  • Skaffa parkeringstillstånd