• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Ett vinnande koncept: Äldreboende med tema

På håll hörs småprat och glada skratt och så dyker Elisabeth Lundkrantz och Elin Carlstrand upp, sida vid sida på en parcykel.
– Vi är ute med cykeln så fort det är fint väder, det är jättemysigt, säger Elin Carlstrand, som är koncept ansvarig på Kattegatts äldreboende på Andersberg.

Cykelturerna är en av många aktiviteter som arrangeras varje vecka. På kommunens koncept-äldreboenden är det ständigt något på gång.
– Vi erbjuder alltid en aktivitet på förmiddagen och en på eftermiddagen. Nu under pandemin har vi fokuserat på individuella aktiviteter och utgått från vad var och en vill hitta på. Det kan vara allt ifrån en pratstund eller ett parti yatzy till en promenad i trädgården. Ingen här ska behöva känna sig ensam, säger Elin.

Det är hon som planerar alla aktiviteter på Kattegatts äldreboende, styr upp utflykter, bokar in underhållning och andra välkomna avbrott i vardagen. Till sin hjälp har hon aktivitetsombud på varje avdelning i huset.
– Alla i personalen är väldigt engagerade; det är en naturlig del i vardagen att hålla i aktiviteter, säger Elin.

Kattegatts äldreboende har temat ”världen i fokus” och eftersom många av kunderna har sitt ursprung i andra länder och kulturer är det ofta fest här.
– Vi firar alla nationaldagar och högtider och lagar mycket mat. Om kunderna till exempel är sugna på något speciellt inför helgen, så ordnar vi det, säger Elin.

Elisabeth Lundkrantz är 82 år och flyttade in i sin lägenhet på Kattegatt för ett år sedan.
– Jag är så glad att jag är här, jag trivs jättebra med personalen och har fina grannar. Jag kan inte tänka mig något bättre ställe att vara på. Här finns alltid någon att prata med, säger hon.
Tanken med konceptboendena är att det ska vara enkelt att fortsätta vara aktiv och göra det man är intresserad av när man flyttar till ett äldreboende. Det finns något för alla, oavsett om man gillar att påta i jorden, måla och skapa eller helt enkelt njuta av det goda i livet.

På Oskarströms äldreboende ärtemat ”Mat och livslust”. Monika Sekelj, konceptansvarig, berättar:
– Det innefattar så mycket, måltiderna ska tilltala alla sinnen. Det kan handla om att lägga upp maten extra fint eller att vi fixar kulglass med strössel istället för färdiga glasspinnar. Personalen i vårt kök är helt fantastisk, vilken idé vi än kommer med, så löser de det.

När pandemin satte stopp för aktiviteter i grupp var det bara att tänka om och hitta nya lösningar. Istället för att samlas i aktivitetsrummet började man skajpa ut sittgympa och andra aktiviteter till avdelningarna, där de äldre är med framför tv:n.
– Det har funkat jättebra. Vi växlar vilken avdelning vi är på och alla kan delta. Det har faktiskt gjort att vi fått med fler än förut, berättar Monika.

Ostprovarkväll, våffelcafé, pubkväll med Elvis 4 ever eller sushiprovning – det handlar mycket om mat på Oskarströms äldreboende och varje avdelning har en ”guldkantspeng”, som går till det där lilla extra.
– Alla här älskar god mat, de är riktiga livsnjutare, säger Monika Sekelj.

Konceptboenden

I Halmstads kommun finns åtta konceptboenden med olika teman:

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Monica Forsberg
Foto: Patrik Ljungman