Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.
En vän i vardagen – vi möter ungdomscoachen Mahmoud Anara
”Tjena, hur är läget? Vad händer?”
Klockan är 14.30 och United i Oskarström har precis öppnat. Mahmoud Anara och de andra ungdomscoacherna tar emot och småpratar med ungdomarna.
– Många kommer bara hit för att sitta och snacka med oss. Det är ett väldigt socialt jobb, säger Mahmoud.
Han är en av fem ungdomscoacher på mötesplatsen United och har jobbat här i snart tre år. Men vägen hit har varit allt annat än spikrak.
– Jag är uppvuxen i Syrien och var 17 år när kriget bröt ut. Jag såg ingen framtid där, berättar Mahmoud.
2015 kom han till Sverige och genom projektet Integration Halland fick han jobb som ung-ledare på Aktiv sommar, kommunens lägerverksamhet för unga under sommarloven.
– Jag är en väldigt social person, gillar att prata, hjälpa andra och vara nära människor. När jag hörde beskrivningen av jobbet, att man har mycket kontakt med ungdomar, då kände jag att det skulle passa mig.
Och det gjorde det. Efter den första sommaren blev Mahmoud timanställd och vikarierade på olika tjänster, bland annat på United.
– Från första dagen har det gett mig samma energi att jobba här. Det är roligt att möta ungdomarna och höra vad som händer i deras liv. Det är speciellt att få följa dem och se dem växa. Att få vara med från första dagen i sjuan tills de går ut nian och ska börja gymnasiet, eller när de kommer in lyckliga och berättar att de har fått sitt första sommarjobb. Att se att det går bra för dem, det är det bästa som finns.
Arbetsdagarna på United börjar några timmar innan ungdomarna har slutat skolan. Ungdomscoacherna har ett kort möte och uppdaterar varandra om det hänt något speciellt kvällen innan.
– Jag har hand om Uniteds marknadsföring, så innan vi öppnar på eftermiddagarna lägger jag ut info om dagens öppettider på sociala medier, jag kanske tar en rolig bild eller gör en tiktok-video. Jag sitter vid skärmen och formger affischer och informationsmaterial, men
när vi öppnar dörren för dagen, då släpper jag allt. Då är det ungdomarnas tid, säger Mahmoud.
Vad som händer på United styrs av dem som kommer hit.
– Vi har ett koncept som vi kallar DU – Delaktighet Ungdom. Ungdomarna är med och bestämmer vad de vill göra och samlar poäng genom att vara delaktiga. De kan till exempel stå i kiosken, skapa en turnering eller planera ett uppträdande, berättar Mahmoud.
Vad krävs för att man ska passa som ungdomscoach?
– Du behöver vara en social person, som kan ge människor nya chanser varje dag. Att bygga relationer är jätteviktigt. Ungdomarna ska känna att de kan öppna sina hjärtan och säga vad de vill till oss.
Mahmoud Anara
Ålder: 26 år.
Familj: Frun Hadeel Bassal och en nyfödd son.
Bor: I Halmstad.
Gör: Ungdomscoach på United i Oskarström.
Intressen: Vara med min familj, gymma, cykla och spela padel.
Jobba i kommunen som ungdomscoach
Ungdomscoacher jobbar på Halmstads kommuns fem mötesplatser för unga (12–25 år). Mötesplatserna jobbar för att möjliggöra en jämlik och meningsfull fritid. Verksamheten bygger på ungdomars inflytande och delaktighet.
Ungdomscoachens jobb är att coacha, inspirera, motivera och stötta ungdomarna i det de vill göra. Ungdomscoachen jobbar också med ungas inflytande gällande demokrati och samhällsutveckling.
För att arbeta som ungdomscoach krävs en utbildning som beteendevetare, fritidsledare eller annan eftergymnasial utbildning.
Text: Monica Forsberg / Foto: Patrik Ljungman