• Halmstads webbplatser

Denna nyhet är äldre än 6 månader och kanske inte är aktuell längre.

Boom för vandring – följ med till stadsnära Fylleåleden

Snöra på dig vandringsskorna och häng med på en tur i Halmstads amazonas! Under ett grönskande tak i Fylleåns dalgång går en av Halmstads mer okända vandringsleder.
– Du är så nära stan och ändå hör du inga bilar, det är fantastiskt tycker jag, säger Lena Levin, ledare i Friluftsfrämjandet i Halmstad.

Två kvinnor går på en stig i en grönskande skog med ett vattendrag i bakgrunden.

Tillsammans med Lena Wallefors guidar hon oss till de finaste platserna längs leden och delar med sig av sina bästa vandringstips.
– Man kan ta bussen till Hallarna, vandra hela vägen till Brogård och åka buss tillbaka till stan, så du behöver inte ens någon bil, säger Lena Wallefors.

Hennes favoritsträcka är den strax efter Snöstorps kyrka nedanför Lågagård och bort mot Brogård. Här är det är enkelt att ta sig fram och det finns ett rikt fågelliv, men också mycket annat spännande att titta på.
– Det gäller bara att lyfta blicken. Hör du en fågel, se om du kan hitta den! Eller titta på vad som växer och blommar längs vägen. Du behöver inte vara ornitolog eller biolog, vill du veta vad det är du ser är det bara att ta upp telefonen och googla, säger Lena Levin.

Där Mästockavägen korsar Fylleån är en annan favoritplats. Här slingrar sig leden fram genom grönskan och det är lite mer kuperat. På våren förvandlas backarna till ett hav av vitsippor och har man tur kan man se laxar hoppa i fallen.

Under det senaste året när många har valt att träffas utomhus har intresset för friluftsliv fått ett stort lyft – och det märks på stigar och vandringsleder runt om i Halmstad.
– Det är en otrolig skillnad och jätteroligt att så många har hittat ut, säger Lena Wallefors.

Hon tycker inte att man ska göra det svårare än det är – för att gå en runda krävs inte mycket.
– Det viktigaste är att du har ett par bra skor. Du behöver inga dyra kläder, men det är bra att klä sig lager på lager. Blir du för varm är det bara att ta av en tröja och stoppa i ryggsäcken. Att ha med sig fika är också viktigt, inte minst om man har små upptäckare med på promenaden!

Vad är grejen med vandring?

– Att man kommer ut och rör på sig. Att bara stanna upp och lyssna på naturens ljud, det finns inget som är mer avkopplande. Det är både skönt att gå själv och rensa huvudet, och tillsammans med andra. Att vandra är ett jättebra sätt att umgås, säger Lena Levin. Det finns inget mer avkopplande än naturens ljud.

Fylleåleden

Vandringsleden går från Brogård och hela vägen till Östra stranden. Den är totalt 8 kilometer lång, men den sista sträckan ut till Fylleåns mynning är inte helt färdigställd. Större delen av leden går på en grusad gångväg nära intill ån, men ibland viker den av en bit genom skog och hagar – tänk på att stänga grindarna efter dig. Utefter vägen finns bänkar för dig som vill ta en paus och infotavlor om vad du kan upptäcka längs leden.

Fler vandringsleder nära stan

Lena och Lena tipsar om sina favoriter:

  • Aleskogen: "Fint och lättframkomligt för alla."
  • Galgberget: "Många olika leder att välja mellan."
  • Våtmarkerna på Vallås: "Fint att gå nära stan, här finns mycket fåglar."
  • Eketångaskogen: "Otroligt fint och lätt att gå, mängder med blåbär och lingon."
  • Möllegård: "Inte så lång runda, men väldigt fin."
  • Utmed Nissan: "Börja på Frennarp och följ Nissan till Slottsmöllebron. Där man du antingen välja vänster sida förbi Laxön eller höger förbi Örjans Vall."

Artikel från tidningen Halmstad.
Text: Monica Forsberg / Foto: Patrik Ljungman