Goda grannar – samverkan mellan Halländska kommuner
Kommunerna i södra Halland – Falkenberg, Hylte, Halmstad och Laholm – har tillsammans med Båstad kommit överens om att "ensam är stark, men tillsammans är vi starkare".
Innehåll
De fem kommunerna har skrivit på en avsiktsförklaring som pekar ut en gemensam riktning framåt. Genom att jobba tillsammans ska kommunerna bli mer effektiva och hållbara genom att dra hjälp av varandra. Samarbetet kallas Goda grannar.
Kommunerna samverkar på många olika sätt och i många konstellationer och frågor redan i dag. Genom Goda grannar ska samarbetet stärkas, fokuseras och systematiseras, så att vi över tid enklare kan hitta fler samverkansområden framöver.
Förutsättningen för samverkan är att den är frivillig. Framtida samverkansområden ska regleras genom avtal för de som vill och har behov av att medverka. I och med att Halmstad är den största kommunen inom Goda grannar kommer det sekretariat som arbetar med frågan att vara placerat i Halmstad.
Vad börjar vi med?
Inriktningen för Goda grannar är inledningsvis främst organisationernas inre effektivitet. Tanken är att samverka inom områden som är svårrekryterade eller där mindre kommuner har svårt att nå 100 procents sysselsättningsgrad. Genom att utöka ansvarsområdet till flera kommuner kan tjänsten bli mer attraktiv.
I andra fall kan vi leta efter samarbeten över kommungränserna för att lösa komplexa frågor tillsammans. Våra kommuner ligger geografiskt nära varandra, och vi har snarlika utmaningar och möjligheter. Därför kan vi till exempel utreda frågor gemensamt eller upphandla samma IT-system, vilket kan förenkla driften och minska kostnaderna.
Framtida samarbeten
Goda grannar är under uppstart, och en viktig faktor i samverkan mellan kommuner är att låta utvecklingen ta tid. De första områdena som diskuteras för fördjupad samverkan inom ramen för Goda grannar är:
- välfärdsbrottslighet
- e-arkiv
- energi- och klimatrådgivning
- gemensam förvaltarenhet för att hantera ärenden från den gemensamma överförmyndarnämnden.