• Halmstads webbplatser

Timvärdar och guider - Konstenheten

Om arbetsplatsen

Halmstad är en expansiv kommun där vi arbetar för att våra 105 000 kommuninvånare ska trivas och få ut mer av livet. Här finns möjligheterna för dig som vill ha ett meningsfullt arbete och bidra med engagemang och nytänkande. Tillsammans med 10 000 kollegor är du med och bygger hemstaden, kunskapsstaden och upplevelsestaden. Läs mer om oss https://www.halmstad.se/intro

Kulturförvaltningens verksamheter berikar människors liv genom bibliotek, mötesplatser för unga, konst och annan kulturverksamhet.

Halmstads kommun är utsedd till Årets kulturkommun 2023 för en långsiktig kulturpolitik som bidrar till livskvalitet, gemenskap, hälsa, välfärd och demokrati för alla invånare och besökare.

På kulturförvaltningen arbetar cirka 130 personer uppdelade på tre avdelningar: kultur och konst, biblioteken i Halmstad och förvaltningsstaben.

Kulturförvaltningen svarar för kulturell service i hela Halmstads kommun och jobbar med delaktighet som centralt verktyg. Här finns prisvinnande bibliotek och på våra mötesplatser utgår vi från att alla unga ska ges möjlighet till en meningsfull fritid. Vi har ett museum med nationell ryktbarhet samt en omfattande samling av offentlig konst i stadsrummet. Vi driver Halmstads nya kulturhus och ansvarar för stödformer till kulturlivet samt kommunens medborgarservice

Nu söker vi timpersonal - utställningsvärdar och guider - för tjänstgöring vardag och helger i Halmstads konsthall, Mjellby konstmuseum Nordens surrealistcentrum. I guidetjänstgöringen ingår workshopshandledning samt visningar för kommunens skolklasser och av kommunens offentliga konst.

Halmstads konsthall tar tempen på samtiden genom mötet med konst och konstnärer. Utställningsprogrammet planeras utifrån samhälleliga förändringar, lokalt, nationellt och internationellt. Årsprogrammet planeras ofta efter en tematik eller ett fokusområde, och ger plats också för den offentliga konsten.

Mjellby konstmuseum Nordens surrealistcentrum har en av Nordens största samlingar av surrealistisk konst och Sveriges största surrealistkonstsamling med tyngdpunkt på Halmstadgruppen och Thea Ekström. Utställningsverksamheten blandar nationella och internationella utställningar med allt från samtidskonst till modernism, ofta med profilering på surrealismen.

Halmstad kommun har fler än 120 offentliga konstverk från 1900-talet fram till idag, som möter kommunens invånare och besökare i stadens offentliga rum.

Du som söker till tjänsten delar kommunens värdegrund alla som möter kommunens verksamhet ska känna att de har samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.

På konstenheten arbetar intendenter, konst-tekniker, pedagoger, kulturarsspecialist, koordinator, administratör, chef, konstvärdar och guider som alla har en tätt kommunikation.

Halmstad kommun har ett starkt fokus på delaktighet och konstnärliga processer utifrån ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Barns och ungas livsmiljöer är särskilt prioriterade.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna ser lite olika ut för de olika uppdragen.

Utställningsvärd
Som utställningsvärd är du den första representanten för Mjellby konstmuseum och Halmstads konsthall som besökaren möter. Du tar emot våra besökare, ger dem som vill en kort introduktion till pågående utställning och delger praktisk information. Du vakar också över konsten så att den inte blir skadad, och håller efter i utställningsrummen så att de ser fina ut. I Halmstads konsthall ingår viss städning av konsthallens förråd i arbetsuppgifterna. På Mjellby konstmuseum ingår butikansvar. Tjänstgöring kommer att schemaläggas vardagar, kvällar och helger.

Guide
Som guide fördjupar du publikens möte med konsten direkt inför de konstnärliga verken, och initierar samtal och dialog om konsten tillsammans med publiken. På Mjellby konstmuseum och i Halmstads konsthall guidar du publiken in i utställningarna utifrån olika perspektiv. I stadens offentliga rum gör du tematiserade visningar, som till exempel Ljuskonstpromenader eller specialvisningar av konsten i Rådhuset. Du är fri att själv föreslå temavisningar i samråd med kommunens konstpedagoger. Tjänstgöring kommer att schemaläggas vardagar, kvällar och helger.

Skol- och workshopvärd
Som skol- och workshopvärd handleder du praktiskt skapande arbete med olika målgrupper i konstpedagogiska workshops. Du möter olika mål- och åldersgrupper i samtal om konsten och ger ingångar till konsten genom eget skapande. De flesta besökargrupper besöker vår skapande verksamhet tillsammans med ansvarig lärare eller annan personal. I uppdraget ingår att lösa eventuella praktiska problem som kan uppstå under tiden i verkstaden. I det skapande arbetet är det viktigt att främja många olika möjligheter att uttrycka sig genom konstnärliga material. Tjänstgöring kommer att schemaläggas vardagar, kvällar och helger

Kvalifikationer

Vi söker dig som:
• brinner för att visa och berätta om konst för konstens många olika publiker
• är serviceinriktad och står för ett korrekt och professionellt bemötande
• är nyfiken på konst och konsthistoria
• är nyfiken och motiverad att främja mötet mellan människor och konstnärliga material
• är vetgirig och vill läsa på om våra utställningar
• arbetar kunskapsbaserat vid förmedling av konst
• är flexibel och lyhörd inför publikens och arbetsplatsens behov

Det är meriterande om du:
• är konstnär eller har konstnärsbakgrund
• har läst konstvetenskap
• har tidigare erfarenhet av guidning och visningsverksamhet inom kultursektorn
• har tidigare erfarenhet av pedagogiskt arbete i till exempel workshops
• talar fler språk än svenska

Fakta om tjänsten

Antal tjänster
5
Anställningsform
Tidsbegränsad anställning
Omfattning
Timavlönad
Tillträde
Enligt överenskommelse
Publicerad
2024-04-30
Ansök senast
2024-05-26

Upplysningar

 • Lena From
  Enhetschef Konst
  0720-85 25 24
 • Karl Henrik Ohlin
  DIK
  Telefon: 070-8248860
 • Sara Malm
  Vision
  E-post: Sara Malm
 • Emma Sigbo
  Kommunal
  Telefon: 073-230 90 08
  E-post: Emma Sigbo

Ansökan

Referensnummer
C191161 - 2024Ansök

Övrig information

För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos Halmstads kommun samt möjliggöra god kommunikation med dig som sökande använder vi e-rekrytering i Visma Recruit.

Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons.

Varmt välkommen med din ansökan!