Heltidsarbete som norm
Heltidsarbete som norm handlar om Halmstads kommuns totala och långsiktiga kompetensförsörjning där vi tillsammans måste agera kommunövergripande och som en gemensam arbetsgivare.
Sammanfattning
Kommunen behöver fler som kan arbeta i skolan, vården och omsorgen.
Därför har Sveriges kommuner och Regioner bestämt att fler ska arbeta heltid.
Målet är att det ska bli bättre för personal och brukare.
När fler arbetar heltid blir det mer jämställt mellan kvinnor och män.
Det blir fler som kan arbeta i skolan, vården och omsorgen.
Det blir bättre kontinuitet med samma personal på arbetsplatsen.
När fler arbetar heltid blir det mer personal som är utbildade och kan arbeta där det bäst behövs.
Ingen arbetsplats är lik den andra därför kan det se olika ut på olika arbetsplatser.
Avtal
Heltidsarbete som norm i kommunen utgår från ett nationellt kollektivavtal mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner, SKR Länk till annan webbplats..
Att leva upp till avtalet innebär förändringar av arbetspass och scheman. Målsättningen är tillsvidareanställning på heltid ska vara det normala vid nyanställning och att redan anställda medarbetare i högre utsträckning ska vilja arbeta heltid. De som jobbar deltid ska dessutom erbjudas möjlighet till heltidsarbete.
Varför arbeta heltid?
Heltidsarbete som norm har sin grund i två frågor; att möta det framtida behovet av kompetensförsörjning genom att ta tillvara på befintliga medarbetares kompetens, samt att främja jämställdhet.
Här är vi nu
Under 2020 implementerade socialförvaltningen inom Halmstads kommun ett tekniskt schemaläggningssystem och med det ett nytt arbetssätt inom ramen för heltidsarbete som norm. Under 2021-2022 kommer implementering att ske på andra verksamheter inom kommunen som servicekontoret och hemvårdsförvaltningen. Utöver det har ett samarbete mellan socialförvaltningen och utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen initierats.
Samarbete mellan socialförvaltningen och utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen
Förändringar är nödvändigt
För att heltidsarbete ska bli norm krävs en grundläggande förändring av verksamhetens organisering. Det behövs också en dialog om kulturen på arbetsplatsen och de förändringar som är nödvändiga för att organisera och bemanna en heltidsorganisation. En bra arbetsmiljö, vikten av återhämtning och en långsiktigt hållbar arbetstidsförläggning är viktiga faktorer i omställningen till en heltidsorganisation.
Bakgrunden till heltidsarbete som norm
De närmaste åren kommer Sverige att ha en snabb ökning av andelen personer över 80 år – en ökning på nästan 50 procent de närmaste tio åren. Även andelen barn och unga kommer att öka. Kommunernas stora utmaningar är tätt kopplade till befolkningsutvecklingen, dess fördelning, storlek och sammansättning. Det innebär att kostnaderna för att i framtiden upprätthålla samma nivå på välfärd som i dag kommer att öka kraftigt.
Genom att ta tillvara på de medarbetare som redan är anställda och som har den samlade kompetens och erfarenhet som är så viktig, kan vi bedriva verksamhet med god kvalitet för våra kommuninvånare nu och i framtiden. Det handlar om Halmstads kommuns totala och långsiktiga kompetensförsörjning där vi tillsammans måste agera kommunövergripande och som en gemensam arbetsgivare.
För att få en väl fungerande verksamhet och välfärd är det direkt avgörande att vi klarar av att bemanna våra verksamheter med medarbetare som har rätt kompetens och att använda den gemensamma kompetensen optimalt.
Många av kommunens verksamheter bedrivs över dygnets alla timmar och årets alla dagar. Därför behöver vi som arbetsgivare se till att medarbetarna har en schemaläggning som bidrar till ett hållbart arbetsliv.
En svagt ökande grupp yrkesverksamma
De närmaste åren kommer Sverige att ha en snabb ökning av andelen personer över 80 år – en ökning på nästan 50 procent de närmaste tio åren. Även andelen barn och unga kommer att öka. Kommunernas stora utmaningar är tätt kopplade till befolkningsutvecklingen, dess fördelning, storlek och sammansättning. Det innebär att kostnaderna för att i framtiden upprätthålla samma nivå på välfärd som i dag kommer att öka kraftigt.
Från den svagt ökande gruppen av yrkesverksamma ska kommuner och regioner rekrytera medarbetare, vars uppdrag är att möta de kraftigt ökande behoven i skola, omsorg och sjukvård. Om personaltätheten skulle fortsätta öka i samma takt som hittills, kommer det att uppstå en kraftig arbetskraftsbrist, då i stort sett hela det totala tillskottet av nya sysselsatta skulle behövas till välfärden om ett antal år. Detta ska ske i konkurrens med näringslivet, staten och regionerna.
När fler arbetar heltid skapas bättre förutsättningar
Att fler inom välfärdens yrken arbetar heltid innebär att den kompetens som redan finns tas tillvara på ett bättre sätt. Om en större andel av de anställda arbetar heltid, behöver inte lika många nya medarbetare rekryteras. När fler arbetar heltid skapas bättre förutsättningar för kontinuitet och kvalitet i verksamheten. Att göra heltidsarbete till norm också för kvinnor är förmodligen den viktigaste jämställdhetsinsatsen som kan göras på svensk arbetsmarknad.
Läs mer heltidsarbete på Sveriges och regioners webbplats Länk till annan webbplats..