Stationsstaden – en kommande mötesplats mitt i stan
För 150 år sedan byggdes stationsområdet i Halmstads utkanter och vi var bara några tusen invånare i staden. Idag är Halmstad en större stad där både kartan och våra resvanor har förändrats. Allt fler vill bo här och antalet pendlare växer. Därför behöver vi förenkla morgondagens resande och skapa en hållbar stad med ökad livskvalitet.
För att förbereda området för framtiden arbetar vi med en ny vision, som knyter ihop stationsområdet med innerstaden och skapar ett mer levande Halmstad. Välkommen till Stationsstaden!
Vår vision
Vår vision är att skapa en ny stadsdel runt Halmstads centralstation och använda undernyttjad mark längst spåren till nya bostäder, arbetsplatser och mötesplatser. Järnvägen som barriär i staden försvinner när vi bygger trygga passager. Den nya stadsdelen skapar ett attraktivt och aktivt område – två stadsdelar blir en.
Ett nytt resecentrum
Halmstad växer och järnvägen får en ökad betydelse. Vi behöver utveckla vårt stationsområde så att fler kan åka kollektivt. Perrongerna behöver breddas med nya vägar, broar eller tunnlar för att nå dessa.
Ett nytt resecentrum innebär en samlad punkt för stadens järnvägs- och busstrafik och är en del i utvecklingen av det framtida Halmstad. Planeringen av nytt resecentrum bygger på tanken att området runt stationen ska utvecklas till att bli en naturlig del av stadskärnan.

Exempel på hur en tunnel under järnvägen kan se ut.
Den plats där Halmstads framtida resecentrumbyggnad planeras har ett strategiskt läge i staden. Här korsar järnvägen Laholmsvägen som också är det centrala kollektivtrafiksstråket genom staden. Platsen är synlig från många håll med flera korsande vägar och stråk. Det ger platsen goda förutsättningar både som bytespunkt och som mötesplats.
Den nya resecentrumbyggnaden ska ge platsen en identitet och genom en välgjord och spännande arkitektur forma ett nytt landmärke i staden. Byggnaden blir en entré till staden från öst via Laholmsvägen och Enslövsvägen och för de resande som ankommer med tåg eller buss.
I bilden överst på sidan ser du ett exempel på hur vyn över Resecentrum kan se ut.
Mötesplatser – både i öst och väst
Stationsstaden ska ha naturliga mötesplatsers och publika platser på vardera sidan om spåret. Framförallt vid den nya resecentrumbyggnaden i öst vid Laholmsvägen och vid den gamla stationen i väst. Mötesplatser och aktivitetsytor placeras i anslutning till passagerna som går över och under järnvägen. Det skapar trygga miljöer med liv och rörelse.
Lokaler, service och kommersiell verksamhet placeras i bottenvåningarna och i första hand i anslutning till de publika platserna i området. Lokaler i bottenvåningarna och bostäder i området aktiverar det offentliga rummet större delar av dygnet och skapar ett levande stadsrum.

Exempel på hur ett torg kan se ut framför stationshuset.
Området
Området sträcker sig från Fredsgatan i norr till de gamla lokstallarna i söder, i öst avgränsas området av Bolmensgatan och i väst av Stationsgatan.

Halmstad från ovan. Den gula markeringen visar var Stationsstaden kan växa fram.
Frågor och svar
Vill du veta mer?
Om du vill läsa strukturplanen i sin helhet kan du kontakta kommunen.