• Halmstads webbplatser

Arkitektur­policy

Strategiskt planeringsdokument

Status

  • Uppstart
  • Planförslag tas fram
  • Samråd
  • Granskning
  • Planförslag antas
  • Laga kraft

Nu kan du tycka till!

Arkitekturpolicyn är på samråd till 20 februari.

Kommunen har tagit fram ett förslag till arkitekturpolicy – ett verktyg för hur ett framtida Halmstad ska se ut och utvecklas. Policyn ska bli ett stöd för alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen – från kommunens förvaltningar och bolag till fastighetsägare, konsulter och näringsliv.

Vill du veta mer?

Arkitekturlördag 8 februari

Lördag 8 februari , kl. 11–14 i Stadsbiblioteket

  • Föreläsning om arkitekturpolicyn kl. 12, på Hallandsscenen
  • Workshop för barn
  • Prata arkitektur med kommunen. Ställ dina frågor och få svar direkt!

För exploatörer och byggföretag 3 februari

Rundabordssamtal måndag 3 februari kl. 16–18 i Rådhuset

För arkitekter, landskapsarkitekter eller planeringsarkitekter 4 februari

Rundabordssamtal tisdag 4 februari kl. 16–18 i Rådhuset

Samråd

Halmstads kommun har tagit fram ett förslag till arkitekturpolicy. Under samrådet samlar vi in ytterligare information, förslag och synpunkter som vi kan väga in i vårt vidare arbete.

Tyck till under samrådet

Under samrådet 20 december–20 februari kan du tycka till om arkitekturpolicyn med bilagor "Nulägesanalys" och "Verktyg". Samrådet omfattar även "undersökning av betydande miljöpåverkan" samt "underlag för avgränsning av hållbarhetsbedömning" och "strategisk hållbarhetsbedömning". Alla handlingar hittar du längre ner på sidan under rubriken Dokument.

När du lämnar synpunkt
Ange ditt namn, adress och diarienummer KS-2023/00441.

Skicka in din synpunkt

Halmstad behöver en arkitekturpolicy

Halmstad behöver en arkitekturpolicy för att skapa bättre livsmiljöer för alla som bor här. När staden växer och förändras byggs nya hus, parker, torg och hela stadsdelar. Samtidigt står Halmstad inför stora utmaningar, som att minska ojämlikheten och anpassa sig till klimatförändringarna.

För att klara detta krävs nya sätt att planera, bygga och ta hand om staden. Arkitekturen spelar en viktig roll i hur vi löser dessa frågor och formar en hållbar framtid tillsammans.

Arkitekturpolicyn ska vägleda

Arkitekturpolicyn ska fungera som ett långsiktigt stöd genom hela samhällsbyggnadsprocessen när vi gemensamt planerar och bygger i kommunen. Målet är att säkerställa hög kvalitet i de miljöer vi skapar, både vid nybyggnation och ombyggnation.

Arkitekturpolicyn gäller hela Halmstads kommuns yta och för olika typer av miljöer. Inom kommunen finns olika typer av platser, med olika funktioner, i olika orter och från olika tidsepoker. Arkitekturen bör därför utformas på olika sätt så att den anpassas till platsen, dess funktion och behov.

Policyn talar inte om exakt hur varje byggnad eller plats ska utformas. Utformningen ska istället ske inom varje projekt och ta hänsyn till platsens unika egenskaper, med policyn som vägledning.

Arkitekturpolicyn är ett tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Framtidsplan 2050 och förväntas kunna antas i slutet av 2025.

Arkitektur är mer än byggnaders utseende

Arkitektur handlar om allt vi människor bygger och formar i vår omgivning. Det inkluderar byggnader, utomhusmiljöer och inomhusmiljöer, från den stora skalan som stadens siluett och övergripande struktur till utformning av små detaljer.

Begreppet omfattar både byggnadsarkitektur, landskapsarkitektur och inredningsarkitektur.

Arkitektur förenar estetik, funktion, tekniska och hållbara lösningar; hur material, proportioner, rumssamband och sammanhang formas till en helhetsupplevelse som fungerar i olika skalor.

Fem lokala exempel

Varje tid behöver ge sin tids prägel. Där ny och djärv arkitektur tillför nya värden till staden. Arkitektur och funktion behöver hänga ihop där funktioner av central betydelse för staden också bör sticka ut arkitektoniskt, såsom Halmstads stadsbiblioteket gör. Ny arkitektur behöver förhålla sig till gamla kulturmiljöer, men samtidigt lämna sin årsringar. Foto: Anders Andersson

Fem viktiga värden

Det förslag till Arkitekturpolicy som nu arbetats fram består av flera delar, du hittar dem alla under "Dokument" längre ner på sidan. I huvuddokumentet redovisas bland annat vilka fem ”värden” och kvalitéer som Halmstads arkitektur ska bidra till:

Arkitekturen ska utveckla Halmstads unika identitet

Regionhuvudstaden, kusten och korta avstånd

Att utveckla Halmstads unika identitet handlar om att stärka och utveckla befintliga kvaliteter. Regionhuvudstaden, kusten och närheten är för Halmstad viktiga kvaliteter som bör lyftas fram och utvecklas genom arkitekturen. Det handlar om att betydelsefulla funktioner för regionhuvudstaden ska ges en arkitektur med hög kvalitet som syns och sticker ut, till exempel högskolan, sjukhuset och resecentrum.

Kusten och Nissan präglar staden. Staden ska vända sig mot vattnet och vattnet lyftas fram i gestaltningen.

Närheten till allt från stadens service till kust och skog ska bibehållas och utvecklas med strategiska rörelsestråk och placering av service.

Arkitekturen ska utgå från platsen

För att utveckla Halmstads identitet är det också viktigt att visa stor hänsyn och respekt för våra kulturmiljöer, det gäller både värdefull arkitektur och landskapsarkitektur.

Nya tillägg ska förhålla sig på ett genomtänkt sätt till den befintliga miljön. Men varje tid ska också få sätta sin tids prägel och lämna sina årsringar till nästa generation. Gammalt och nytt ska samverka i en god helhet som berättar om stadens historia och visioner för framtiden.

Historiska byggnader och miljöer kompletteras och kombineras med väl anpassade nybyggnader. Nya byggnader och utemiljöer ska utveckla stadens, stadsdelens och ortens identitet och attraktion genom god arkitektur.

Djärvhet i utvalda lägen

Centrumnoder samt offentliga lokaler och miljöer med strategiska lägen och funktioner ska ges höga arkitektoniska kvaliteter som speglar dess betydelsefulla roll i samhället. Genom nybyggnation med okonventionella lösningar och djärvhet skapas nya tillägg som berikar och utvecklar de urbana kvalitéerna i den ständigt föränderliga och växande staden.

Offentlig konst som märks och sticker ut fortsätter vara en integrerad del av arkitekturen och ett självklart uttryck i konststaden Halmstad som bär på ett stolt arv.

Arkitekturen ska genomsyras av en estetisk omsorg

Estetik i det stora och det lilla

Estetisk omsorg innebär att ha en genomtänkt idé som tar utgångspunkt i både den unika platsen och nya funktionen när nya byggnader och utemiljöer gestaltas. Utformningen av arkitekturen ska ske med omsorg och noggrannhet. Estetiska överväganden ska integreras i alla stadier i samhällsbyggnadsprocessen.

Syftet är att säkerställa att den byggda miljön inte bara är funktionell och hållbar, utan även visuellt tilltalande så att den utöver praktiska funktioner även berikar upplevelsen av miljön. Vår gestaltade livsmiljö behöver därför utformas med omsorg i alla skalor, både i det nära och lilla, men också i helheten.

Platser med stor betydelse kan sticka ut

I den stora skalan ska stadens siluett berätta om staden, de viktiga platserna och funktionerna ska markeras genom arkitektoniskt uttryck. De får gärna sticka upp och synas på håll, både för de berättar om stadens hierarkier och för att de underlättar orienteringen.

Men det ska vara genomtänkt vilka platser som markeras. Här är översiktsplanens karta vägledande, där centrumnoder har markerats, men det kan också handla om unika funktioner med särskild betydelse för staden. Högskolan, resecentrum och kyrkan är exempel på platser med funktioner som har stor betydelse för staden och därför har markerats med höga hus.

Däremot är höga hus olämpligt på andra ställen när dess funktion och läge inte återspeglas i den visuella påverkan de ger.

Extra omsorg för vissa närmiljöer

Omsorgen gäller också den lilla skalan för de som befinner sig på platsen en längre tid. I detta sammanhang är både utformningen av platsen och byggnaden som helhet viktig, såväl som
utformningen av de små detaljerna.

Det gäller såväl form, proportioner, materialval, färgsättning, belysning, konst som disponeringen av funktioner som skapar platsens struktur och form.

Alla människor behöver ha det fint runt omkring sig.Närmiljön är extra viktig för grupper som inte är så rörliga utan i högre grad är kvar i samma miljöer hela dagen såsom äldre, sjuka och barn. Särskild estetisk omsorg behöver därför ägnas dessa miljöer.

Arkitekturen ska bidra till lösningar på klimatutmaningen

Hållbara stadsrum

Det långsiktigt hållbara ska vara centralt i staden och orternas gestaltade livsmiljö. Strukturer, mått och exploateringsgrad behöver ta hänsyn till klimatutmaningen. Stadsrummet behöver göra plats för framtidens klimatutmaningar såsom skyfallsregn, dagvattenhantering och grönska som sänker värmen.

Den gestaltade livsmiljön påverkas positivt av att nedsänkta ytor i gaturummet och gröna inslag behöver bli vanligare. Förutom att multifunktionella dagvattenlösningar ovan jord tillför arkitektoniska värden främjas dricksvattenförsörjningen av att vattnet återför till naturen och dyra ledningskostnader kan besparas.

Multifunktionell och yteffektiv uformning

Klimatanpassningsåtgärder och andra tekniska lösningar ska vara multifunktionella och integreras som en naturlig del av gestaltningen. Det ger tekniska åtgärder som behövs för att klara klimatutmaningen både en större acceptans och kan tillföra arkitektoniska värden till stadsrummet.

Klimatpåverkan minskas av en gestaltning som främjar hållbara transporter, såsom att planera med täthet och närhet där servicen samlas i utpekade centrumnoder i varje stadsdel. Den täta och yteffektiva stad minskar också ianspråktagandet av ny jordbruks- och skogsmark.

Planera för hållbarhet över tid

De klimatsmarta och långsiktigt hållbara valen ska genomsyra arkitekturen både i den lilla och stora skalan. Anläggningens livscykelperspektiv ska beaktas där både klimatavtrycket vid tillverkning, byggnation och hållbarhet över tid beaktas. Även ur detta perspektiv är materialvalen viktiga. De vackert åldrande material blir en viktig del i en långsiktigt god arkitektur.

Arkitekturen ska bidra till ökad jämlikhet

Arkitektur som främjar möten

Den gestaltade livsmiljön ska bidra till levande platser som främjar möten mellan människor. Med en god arkitektur lockas människor att stanna kvar och vistas i de omsorgsfullt gestaltade
offentliga rummen, det bidrar till möte mellan människor med olika förutsättningar vilket stärker samhällsgemenskapen.

Lokalisering av olika funktioners placering och blandad bebyggelse är centralt i den övergripande skalan för att möten ska främjas.

Stadsdelar kopplas samman när barriärer överbryggas med passager som utformas trygga.

Attraktiva miljöer för alla invånare

Landskapsarkitekturen ska främja folkhälsan genom att locka till utevistelse när alla invånare har gröna attraktiva miljöer i tillräcklig mängd i sin närhet.

Fördelningen av resurser behöver ta hänsyn till mängden invånare i upptagningsområdet.

God arkitektur ska vara tillgängligt för alla, där goda arkitektoniska idéer inte behöver vara kostnadsdrivande. Särskilda satsningar på god gestaltad livsmiljö ska göras på socioekonomiskt svaga områden för att höja attraktiviteten.

Människor i olika åldrar och med olika förutsättningar har olika behov som behöver tillgodoses i det offentliga rummet som behöver vara flerfunktionellt.

Arkitektur i mänsklig skala

Arkitekturen ska vara detaljrik och varierad där det finns mycket att upptäcka på nära håll. Skalan ska vara mänsklig och även när byggnader och ytor behöver vara stora för att vara funktionella ska omsorgen om detaljer och utformning göra att skalan upplevs mänsklig.

Genom en god gestaltning som tar hänsyn till dygnets alla timmar och prioriterar fotgängare upplevs miljöerna mer trygga. Det kan handla om belysning, men också genomtänkta användningar som ger ett bra tidsanvändningsmönster. När det känns tryggare att vistas ute stärks jämställdheten.

Arkitekturen ska möjliggöra för infrastruktur för en ny tid

Ge plats för naturen

Den blå-gröna infrastrukturen ska få en mer framträdande roll, det är viktigt för att klara framtidens utmaningar med mer skyfallsregn och värmeböljor.

Planeringen ska främja en god helhet. Oavsett om bostadsbyggnation sker som nya områden på jungfrulig mark eller som förtätningar ska mer bostadsbyggnation i ett område kombineras med satsningar på den gröna infrastrukturen och det offentliga rummet. Bor det fler invånare i ett område behöver också de gröna och offentliga ytorna bli fler och med högre kvalitet.

Utforma för gående och cyklister

Infrastruktur för en ny tid handlar också om infrastrukturen för trafik. Såväl miljömässiga vinster som sociala värden främjas av att hållbara transportslag prioriteras. De hållbara transporterna främjas av genhet och utrymme för en snabb kollektivtrafik.

För att främja fotgängare och cyklister behöver skala och utformning förändras till att passa de lägre hastigheterna så att den blir mer mänsklig, varierad och omsorgen om detaljer ökar.

Genom att bilarna tar mindre plats får staden en annan täthet och variation och det blir plats för en grönare stad som klara framtidens klimatutmaningar. Urbaniteten ökar, vilket bidrar till stadens attraktivitet.

Service på hållbart avstånd

Men även placering av service är en infrastruktur som är viktig för att främja hållbar transporter som gynnas av kortare avstånd.

Med gestaltning styrs vart olika fordon passar bäst. Varför det också kommer finnas storskaliga vägar kvar för bilens snabba hastigheter och ytkrävande behov i stråk där biltrafik prioriteras.

Tidsplan

Arkitekturpolicyn kommer ut på samråd inom kort. Då får allmänhet tycka till.

Tidsplan

Steg i processen

Tidpunkt

Planuppdrag

20 mars 2024

Samråd

20 december 2024–20 februari 2025

Granskning

Juni–augusti 2025

Antagande

December 2025

Laga kraft

Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.

Längs med Nissan finns klimatanpassningsskydd som är integrerade i gestaltningen av stadsdelen och ger karaktär åt området. Klimatanpassningsskydden är multifunktionella då de också är promenadstråk och sittplatser till vardags när Nissan inte är översvämmad. Foto: Patrik Leonardsson

Multifunktionella översvämningsskydd längs Nissan. Foto: Patrik Leonardsson