Arkitekturpolicy
Status
- Uppstart
- Planförslag tas fram
- Samråd
- Granskning
- Planförslag antas
- Laga kraft
Kommunen har tagit fram ett förslag till arkitekturpolicy – ett verktyg för hur ett framtida Halmstad ska se ut och utvecklas. Policyn ska bli ett stöd för alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen – från kommunens förvaltningar och bolag till fastighetsägare, konsulter och näringsliv.
Halmstad behöver en arkitekturpolicy
Halmstad behöver en arkitekturpolicy för att skapa bättre livsmiljöer för alla som bor här. När staden växer och förändras byggs nya hus, parker, torg och hela stadsdelar. Samtidigt står Halmstad inför stora utmaningar, som att minska ojämlikheten och anpassa sig till klimatförändringarna.
För att klara detta krävs nya sätt att planera, bygga och ta hand om staden. Arkitekturen spelar en viktig roll i hur vi löser dessa frågor och formar en hållbar framtid tillsammans.
Arkitekturpolicyn ska vägleda
Arkitekturpolicyn ska fungera som ett långsiktigt stöd genom hela samhällsbyggnadsprocessen när vi gemensamt planerar och bygger i kommunen. Målet är att säkerställa hög kvalitet i de miljöer vi skapar, både vid nybyggnation och ombyggnation.
Arkitekturpolicyn gäller hela Halmstads kommuns yta och för olika typer av miljöer. Inom kommunen finns olika typer av platser, med olika funktioner, i olika orter och från olika tidsepoker. Arkitekturen bör därför utformas på olika sätt så att den anpassas till platsen, dess funktion och behov.
Policyn talar inte om exakt hur varje byggnad eller plats ska utformas. Utformningen ska istället ske inom varje projekt och ta hänsyn till platsens unika egenskaper, med policyn som vägledning.
Arkitekturpolicyn är ett tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan Framtidsplan 2050 och förväntas kunna antas i slutet av 2025.
Arkitektur är mer än byggnaders utseende
Arkitektur handlar om allt vi människor bygger och formar i vår omgivning. Det inkluderar byggnader, utomhusmiljöer och inomhusmiljöer, från den stora skalan som stadens siluett och övergripande struktur till utformning av små detaljer.
Begreppet omfattar både byggnadsarkitektur, landskapsarkitektur och inredningsarkitektur.
Arkitektur förenar estetik, funktion, tekniska och hållbara lösningar; hur material, proportioner, rumssamband och sammanhang formas till en helhetsupplevelse som fungerar i olika skalor.
Fem lokala exempel

Fem viktiga värden
Det förslag till Arkitekturpolicy som nu arbetats fram består av flera delar, du hittar dem alla under "Dokument" längre ner på sidan. I huvuddokumentet redovisas bland annat vilka fem ”värden” och kvalitéer som Halmstads arkitektur ska bidra till:
Tidsplan
Arkitekturpolicyn har varit ute på samråd. Nu sammanställer och bemöter kommunen inkomna synpunkter gör eventuella justeringar i planförslaget, som sedan ställs ut på granskning. Då kan du tycka till igen.
Steg i processen | Tidpunkt |
---|---|
Planuppdrag | 20 mars 2024 |
Samråd | 20 december 2024–20 februari 2025 |
Granskning | Juni–augusti 2025 |
Antagande | December 2025 |
Laga kraft | – |
Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.
Dokument
Arkitekturpolicy– Tematiskt tillägg till Framtidsplan 2050 Pdf, 5.2 MB.
Bilagor
- Verktyget
Pdf, 5.2 MB.
- Nulägesanalys
Pdf, 2.7 MB.
- Strategisk hållbarhetsbedömning
Pdf, 2.7 MB.
- Undersökning av betydande miljöpåverkan samt underlag avgränsning av hållbarhetsbedömning
Pdf, 4.1 MB.
- Miljöbedömning
Pdf, 912.1 kB.
- Tidig dialog
Pdf, 2.6 MB.
Broschyr för utskrift

Multifunktionella översvämningsskydd längs Nissan. Foto: Patrik Leonardsson