Ny förskola, F–3-skola, utbyggnad av grundskola och äldreboende i Trönninge
Pågående detaljplanering
- Förstudie
- Planförslag tas fram
- Samråd
- Granskning
- Planförslag antas
- Laga kraft
I Trönninge planeras för en omfattande utbyggnad med ny förskola, ny grundskola, utbyggnad av Trönningeskolan och ett nytt äldreboende.
Innehåll

Visionsbild över skolutbyggnader, hur byggnaderna ska se ut bestäms i senare skede. Visionsbild: Radar Arkitektur
Planförslaget i korthet
I takt med att Trönninge växer ökar behovet av fler skolverksamheter och offentlig service.
Nu finns en plan framtagen för en omfattande utbyggnad på orten, som förutom utbyggnad av Trönningeskolan innehåller en ny förskola, en ny grundskola för lågstadieelever och ett nytt äldreboende med lokaler för hemtjänsten.
Två till fyra våningar
Den föreslagna detaljplanen gäller ett område på cirka 100 000 kvadratmeter, motsvarande ungefär 14 fotbollsplaner. Området består idag av både bebyggd mark och jordbruksmark. Marken ägs till största delen av Halmstads kommun, men en liten del av en privat fastighet berörs för att kunna anlägga en gång- och cykelväg.
De nya byggnaderna som planeras får en nockhöjd på två till fyra våningar.
Ny F–3-skola
I den sydvästra delen av planområdet planeras en ny F–3-skola med plats för cirka 300 elever. Skolbyggnaden blir två till tre våningar hög och får en maximal byggyta på 2 400 kvadratmeter.
Ny förskola
I den västra delen av området intill Tuvasgården planeras en ny förskola med fyra avdelningar. I anslutning till förskolan skapas en cirka 3 000 kvadratmeter stor skolgård i skyddad och bullerdämpad miljö.
Trönningeskolan byggs ut
Trönningeskolan är idag är en F–9-skola. I den föreslagna detaljplanen byggs skolan om till 4–9 skola. Skolan byggs också ut med cirka 500 kvadratmeter fördelat på två våningar, vilket ger plats för totalt 600 elever.

Tillbyggnad på grundskolan. Byggnadernas utseende bestäms i ett senare skede. Visionsbild: Radar arkitekter.
Grönområde nära skolmiljön
I detaljplanen föreslås ett grönområde som ska kunna hantera skyfall i klimatförändringarnas spår. Området skapar samtidigt ett grönt stråk för djur- och växtliv, och erbjuder möjligheter till rekreation för ortsborna.
Genom att samutnyttja ytan kan grönområdet också användas som en ”utökad skolgård” och bli en naturlig del av skolans lärmiljö.
En ny promenadslinga kopplas ihop med det befintliga motionsspåret i parken.
Tillgängligt och klimatanpassat
För att minska risken för översvämningar föreslås åtgärder som avlastar det redan hårt belastade dagvattensystemet i Trönninge. Samtidigt byggs en så kallad torrdamm som hjälper till att ta hand om regnvatten vid skyfall. Torrdammen fungerar även som rekreationsyta när den är torrlagd.
Det nya parkområdet blir tillgängligt för alla vilket är extra viktigt eftersom det idag finns få gröna ytor i Trönninge.
Äldreboende och samlokaliserad hemtjänst
Trönninge har idag inget äldreboende vilket gör det svårt att bo på orten i livets alla skeden. I detaljplanen görs därför plats för ett nytt äldreboende där även hemtjänsten får nya lokaler. Byggnaden planeras bli cirka 2000 kvadratmeter stor och ha plats för 60 boende.
Äldreboendet föreslås utformas med skyddade innergårdar och gröna utomhusytor, och ha plats för café eller restaurang i bottenvåningen.

Visionsbild av äldreboendet, hur byggnaderna ska se ut bestäms i senare skede. Visionsbild: Radar Arkitektur.
Naturen bjuds in
Planområdet kommer utformas för att passa Trönninges omgivningar. Med tydliga trädrader ska området knyta an till Trönninges landskapsbild.
I närheten finns en märgelgrav, som bevaras och blir en naturlig del av grönstråket.
Biltrafik från sidan
För att skydda området från bilar ska den huvudsakliga biltrafiken till området komma från sidorna, via Laxviksvägen och en ny lokalgata som löper längs kvarterets östra kant. Lokalgatan ska för framtida behov kunna omvandlas till bussgata och knyta Trönninges centrumområde till eventuella nya bostadsområden i söder.
En smalare lokalgata planeras även genom området, för att möjliggöra tillgänglighet för till exempel färdtjänst, sophämtning och personal. Denna gata får en grön utformning med trädplantering och separat gång- och cykelbana.
Förslaget omfattar också flera nya gång- och cykelvägar, samt en upplyst rekreationsslinga som kan användas som skyddad gångväg till och från skola och förskola.
Tidplan
Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott beslutade att ge planuppdrag den 16 augusti 2022. Sedan dess har kommunen jobbat med detaljplanen. Den 22 april beslutade kommunstyrelsen att planen går ut på samråd.
Steg i processen | Tidpunkt |
---|---|
Planuppdrag | 16 augusti 2022 |
Samråd | 25 april till 1 juni 2025. Dialogmöte 20 maj. |
Granskning | Fjärde kvartalet 2025 |
Antagande | Planen beräknas kunna bli antagen under första kvartalet 2026. |
Laga kraft | Cirka 3 veckor efter att protokollet med antagandebeslutet har publicerats på kommunens anslagstavla, om inte beslutet överklagas. |
Tidsplanen är preliminär och kan komma att ändras.
Dokument
Alla handlingarna går under samrådstiden att läsa i pappersform i Rådhuset och på biblioteket närmast fastigheten.
Karta över planområdet
Området heter OS19 i kartan.