Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstads konsthall

Halmstads konsthall är ett fönster mot det som händer på dagens konstscen både lokalt och nationellt. Här kan du ta del av konst som engagerar, berör, upprör, väcker tankar och funderingar.

Halmstads konsthall. Foto: Michelle Marie Roy

Halmstads konsthall. Foto: Michelle Marie Roy

Vanna Bowles
22 november - 16 januari 2018

Allt är bra

I årets sista utställning vill vi belysa ordet dubbeltydighet och motsatta känslor, så som smärta - skönhet eller omsorg – våld.

Vanna Bowles konstnärskap tvingar oss till nya tankebanor genom att kombinera teckningar, skulpturer och performance på ett överraskande och helt eget sätt. Hennes bildvärld rör sig obehindrat mellan det fotorealistiska och surrealistiska, där hon låter t.ex fåglar, insekter, reptiler samt delar av människokroppar vävas samman till en ibland skrämmande men magisk värld. Materialens inneboende skörhet förstärker ofta utsattheten eller sårbarheten i motiven eller hela berättelsen.

En papegoja av arten African Grey spelar en nyckelroll i Bowles arbete. Papegojdräkten symboliserar konstnärens alter ego där hon genom kostymen blir fysiskt närvarande i sin egen bildvärld. Således suddar hon ut ännu en gräns, nämligen den mellan konstnären och det egna verket.

”I mitt arbete intresserar jag mig för människans yttre och inre verklighet, hennes psykologiska processer och självets gränser och möjligheter. Med blyerts, papper, papier maché, och andra material, tecknar och formar jag arbeten i gråtoner. Jag försöker hitta förbindelser mellan områden vi ofta ser på som åtskilda sfärer: medicin, natur, erotik och våld. När jag sammankopplar dem, visar det sig att det inte är så entydigt, de olika sfärerna kan lika gärna höra samman. En bild av en sårbar människa i en sjukhussäng kan upplevas erotisk, medan en erotisk bild kan upplevas som obehaglig, till och med frånstötande. Jag är intresserad i de hårfina gränserna mellan dessa tillsynes motsatta känslor. De som kan uppstå plötsligt, och samtidigt i en och samma person. De som visar hur empati och omsorg ligger sida vid sida med våld och brutalitet.” /Vanna Bowles

Vanna Bowles (f. 1974) bor och arbetar i Oslo. Hon är utbildad vid Statens Kunstakademi i Oslo och Universität der Künste i Berlin. Bowles konst har flitigt visats på flera svenska och norska gallerier samt i Europa. 2016 fick hon 10-årigt arbetsstipendium från Norsk Kulturråd.

Vanna Bowles

Vanna Bowles, Table parables II, 2017 - detalj. Foto: Thomas Widerberg

Guidade visningar

Lördagar och söndagar klockan 13.00 kan du följa med på en guidad tur genom pågående utställning. Guidningen pågår cirka 30 minuter och är helt kostnadsfri.

Aktiviteter på Halmstads konsthall

Just nu finns det inga planerade aktiviteter.

Halmstads konsthall och offentlig konst på Facebook