Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se

Halmstads Konsthall

Halmstads Konsthall är ett fönster mot det som händer på dagens konstscen både lokalt och nationellt. Här kan du ta del av konst som engagerar, berör, upprör, väcker tankar och funderingar.

Halmstads Konsthall. Foto: Michelle Marie Roy

Halmstads Konsthall. Foto: Michelle Marie Roy

24 porträtt av min pappa Kamilla
Jesper Molin
14 september-13 november

Transpersoner har på senare år blivit mer synliga i kulturen: i filmer, TV-serier, böcker. Men möter vi dem också i vår vardag och hur reagerar vi då?

Med kamerans hjälp har Jesper Molin gått in i ett av sina absolut mest personliga konstprojekt. I noggrant regisserade fotografier förvandlar Molin sig själv och sina manliga, icke transsexuella, vänner till kvinnor. Upprinnelsen är Molins upplevelse av att hans pappa kom ut som transsexuell och förvandlades från en grå introvert man till en färgsprakande kvinna.

De kvinnliga attributen i fotografierna är överdådiga, eftersom de symboliserar den nya personlighet som Molin mötte i sin pappa. Kläder, frisyr och smink är viktiga för att få till den rätta känslan. Ramen av sammanflätade plastblommor sluter sig runt gestalten och spär på den femininitet som blev så påtaglig i samband med pappans förändring. Slutligen går Molin själv in i förvandling och blir i sista bilden kvinna nummer 24. I utställningen finns Kamilla inte fysiskt närvarande, utan fokus ligger på Molins bearbetning av situationen. Han berör ett ämne som är högst personligt, men lyfter också allmängiltiga frågor om könsuttryck, könsidentitet och normer i samhället.

Jesper Molin (f. 1979) bor och arbetar i Halmstad och har sedan examen vid fotoskolan Studium i Göteborg 2003 genomfört flera konstprojekt, både som utställningar och som fotoböcker.

De fördomar och den transfobi som många transpersoner möter kan bara motverkas med hjälp av kunskap och medvetenhet om människors olikheter och lika värde.

Under utställningen arrangeras samtal mellan Jesper Molin och Kamilla Peterson vid följande tider:
22 oktober kl. 13.00
13 november kl. 13.00

Jesper Molin, Lars. N och Marcus

Jesper Molin, Lars. N och Marcus

Guidade visningar

Lördagar och söndagar klockan 13.00 kan du gå med på en guidad tur genom pågående utställning. Guidningen pågår cirka 30 minuter och är helt kostnadsfri. 

Aktiviteter på Halmstads Konsthall

Halmstads konsthall och offentlig konst på Facebook