Farligt avfall
Alla företag och verksamheter som producerar eller hanterar farligt avfall ska löpande föra anteckningar och rapportera dessa till Naturvårdsverkets avfallsregister. Det kan handla om allt från kasserade lysrör till lösningsmedel och färgrester. Alla transporter av farligt avfall ska ha ett transportdokument. Den som bryter mot reglerna riskerar att få betala en sanktionsavgift.
Nästan alla verksamheter producerar någon form av farligt avfall, exempelvis elektronik, lysrör, spillolja, impregnerat trä, lösningsmedel och olika färg- och kemikalierester. Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan vara brandfarligt, frätande, giftigt för människor och miljö, eller orsaka liknande problem.
1. Ansök om att få transportera eller hantera farligt avfall
För att ditt företag ska få transportera, mäkla eller handla med farligt avfall behöver du först ansöka om detta hos Länsstyrelsen.
Som verksamhetsutövare har du skyldighet att kunna visa för tillsynsmyndigheten (kommunen) vilka mängder farligt avfall som uppkommer i verksamheten och hur detta har hanterats. Det finns även regler för förvaring, märkning, rapportering och transport av farligt avfall.
2. Upprätta transportdokument vid transport av farligt avfall
Alla transporterar av farligt avfall inom Sverige ska ha ett transportdokument enligt avfallsförordningen Länk till annan webbplats. (kapitel 6). Det gäller:
- yrkesmässiga transporter
- interna transporter av en verksamhets eget farliga avfall.
Transportdokumentet ska följa med transporten från att den startar till att avfallet överlämnas till mottagaren. Transportdokumentet behöver inte sparas när transporten har avslutats.
Om en ny transportör tar över under transporten till den slutliga mottagaren ska den nya transportören upprätta ett nytt transportdokument.
Miljösanktionsavgift
Om du inte upprättar ett transportdokument riskerar du att som ansvarig att få betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor.
Detaljerad information finns på Naturvårdsverkets webbplats:
3. Anteckna och rapportera farligt avfall
Som verksamhetsutövare ska du kunna visa för tillsynsmyndigheten vilka mängder farligt avfall som uppkommer i verksamheten och hur det har hanterats. Du är därför skyldig att löpande anteckna uppgifter om detta och att rapportera dessa. Skyldigheten gäller alla verksamheter som:
- producerar farligt avfall – se regler nedan
- transporterar farligt avfall
- tar emot farligt avfall i insamlingsverksamhet
- mäklar eller handlar med farligt avfall
- behandlar farligt avfall.
Kravet på anteckningarnas innehåll och när de ska föras varierar beroende på typ av verksamhet. Naturvårdsverket har sammanställt frågor och svar om anteckningsskyldighet, rapporteringsskyldighet och avfallsregistret.
Miljösanktionsavgift
- Anteckningarna ska rapporteras till Naturvårdsverkets avfallsregister senast två dagar efter att transporten av avfallet har påbörjats. Om du inte lämnar din rapport inom denna tid riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor.
Viktiga länkar för dig som rapporterar
4. Lämna företagets avfall
Återvinningscentralerna i Halmstad tar emot farligt avfall i form av batterier och elektronikavfall. När det gäller andra typer av farligt avfall hänvisar de företag till privata aktörer.
- Återvinningscentralen på Flygstaden Länk till annan webbplats.
- Återvinningscentralen på Villmanstrand Länk till annan webbplats.
Beställ broschyr med lagar, tips med mera
Läs gärna kommunens broschyr för verksamheter som hanterar farligt avfall.
I denna hittar du lagar, tips och annan information som är bra att känna till. Beställ broschyren "Farligt avfall på företag – information och praktiska tips" genom att kontakta kommunen.