Växtskyddsmedel
Ska du sprida ett växtskyddsmedel yrkesmässigt måste du göra en anmälan eller söka tillstånd hos kommunen.
1. När behöver du söka tillstånd och när behöver du anmäla spridning?
Växtskyddsmedel får inte användas så att det riskerar att komma ut i vattendrag, till grundvatten eller där de kan orsaka fara för människors hälsa eller miljö. Därför finns det regler för hur de får användas. Du måste antingen ansöka om tillstånd eller göra en anmälan för spridning på områden som allmänheten har tillträde till.
Använd förebyggande åtgärder i första hand
Om du yrkesmässigt använder växtskyddsmedel är du skyldig att praktisera så kallat integrerat växtskydd. Det innebär att du i första hand ska använda förebyggande åtgärder för att bekämpa ogräs, svampsjukdomar och skadeinsekter. Om dessa åtgärder inte räcker, kan det bli aktuellt med kemisk bekämpning.
För att ett växtskyddsmedel ska få användas måste det vara godkänt av Kemikalieinspektionen.
Du behöver behörighet för att sprida växtskyddsmedel
Växtskyddsmedel delas in i klasserna 1, 2 och 3. För att få sprida medel av klass 1 och 2 krävs att du gått en speciell behörighetsutbildning som länsstyrelsen anordnar. Där lär du dig om lagar och regler för hantering, förvaring, utrustning och dokumentation. För att sprida medel av klass 3 behövs inte någon utbildning.
Söka tillstånd eller göra en anmälan?
För att sprida växtskyddsmedel på platser som allmänheten har tillträde till behöver du oftast söka tillstånd. För vissa platser räcker det med att göra en anmälan.
Även för spridning inom ett vattenskyddsområde krävs tillstånd.
2. Anmäl och ansök i tid
Skicka din ansökan om tillstånd till spridning eller din anmälan till kommunen senast fyra veckor innan planerad spridning.
3. När ansökan och anmälan har kommit in
4. När spridningen har skett
Kommunen kan göra en anmäld eller oanmäld tillsyn på plats i din verksamhet.
Vi tar ut en avgift även för tillsynen.