Lantbruk
Lantbruk påverkar miljön, till exempel vid hantering av växtskyddsmedel och gödsel. Du kan därför behöva göra en anmälan av din verksamhet och även söka vissa tillstånd. För dig som bedriver verksamhet inom ett vattenskyddsområde gäller särskilda regler.
1. Behöver du anmälan eller tillstånd?
Lantbruk räknas som miljöfarlig verksamhet och regleras av miljöprövningsförordningen Länk till annan webbplats.. Lantbruk delas in i olika klasser beroende på storleken på verksamheten.
Lantbruk som kräver tillstånd
Du behöver ha tillstånd från länsstyrelsen för att driva ett lantbruk som klassas som B-verksamhet. Detta gäller större gårdar med mer än 400 djurenheter.
Lantbruk som kräver anmälan till kommunen
Du behöver göra en anmälan till kommunen för att driva ett lantbruk som klassas som C-verksamhet. Hit hör lantbruksföretag med mellan 100 och 400 djurenheter. På Jordbruksverkets webbplats kan du se hur man beräknar antalet djurenheter Länk till annan webbplats..
Du ska göra anmälan:
- vid start av verksamheten
- om verksamheten upphör.
Du behöver även göra en anmälan – eller söka ett nytt tillstånd – när du ändrar i en befintlig verksamhet eller ägareförhållandena ändras.
Övriga lantbruk – kommunen behöver dina uppgifter
Alla övriga lantbruksföretag är U-verksamheter – varken tillstånd eller anmälan krävs. Miljöbalkens Länk till annan webbplats. regler gäller dock för alla, vilket innebär att U-verksamheter omfattas av kommunens tillsyn.
För att underlätta tillsynen behöver kommunen uppgifter om du startar, ändrar eller avslutar din U-verksamhet.
Regler och tillstånd för lantbruk inom vattenskyddsområde
För lantbruk inom vattenskyddsområde gäller särskilda regler. Vattenskyddsområden finns för att skydda vattenförekomster som är viktiga för dricksvattenförsörjningen.
Övriga tillstånd och anmälningar för spridning av gödsel
2. Anmäl ny verksamhet
Skicka din anmälan senast sex veckor innan du startar verksamheten. En komplett anmälan går snabbare att handlägga.
3. När anmälan kommit in
Kommunen går igenom din anmälan om ny verksamhet och kontaktar dig om något behöver kompletteras. Kommunen tar ut en avgift för att behandla din anmälan.
4. När verksamheten är igång
Kommunen gör tillsyn på ditt lantbruk. Hur ofta det sker beror på omfattningen av din verksamhet. Du betalar en avgift för den tillsyn som kommunen gör av din verksamhet.
5. Om verksamheten upphör
Om du avslutar din verksamhet ska du anmäla detta till kommunen.