Butiksexponering
När du exponerar varor utanför din butik för att locka in kunder eller smyckar entrén till din verksamhet kan du behöva tillstånd för så kallad butiksexponering.
När behöver du tillstånd för butiksexponering?
Gator, torg och trottoarer är offentliga platser som tillhör alla och som därför också ska vara tillgängliga för alla. Krukor, entrémattor och liknande utsmyckningar bidrar till en välkomnande stadsmiljö men får inte hindra framkomligheten. Därför finns det regler för butiksexponering.
Detta krävs inför exponering
- Eftersom exponeringen sker på en allmän plats behöver du polisens tillstånd för exponering med varuställ, bänkar och liknande.
- Du behöver också hyra platsen tillfälligt av kommunen, som oftast är ägare till en allmän plats.
Viss exponering kan göras utan tillstånd
Enklare utsmyckning eller exponering är tillåten utan tillstånd med det finns en rad regler att förhålla sig till. Du behöver inte söka polistillstånd för:
- krukor
- entrémattor
- trottoarpratare med utformning som godkänts av kommunen. Se ytterligare detaljer nedan.
Regler för exponering
Det finns dels generella regler för exponering, dels regler för olika typer av utsmyckning.
Regler som gäller alla
Regler för olika typer av utsmyckning
Ansök i tid
Tänk på att ansöka om polistillstånd i god tid – senast två veckor innan du vill hyra platsen. Du söker tillstånd för ett år i taget.
När ansökan har kommit in
Handläggningen av din ansökan startar när du har betalat avgift till polisen. Polisen går igenom din ansökan och hämtar in kommunens yttrande. De kontaktar dig om något behöver kompletteras inför beslut.
När verksamheten har startat
Förutom avgiften för polistillståndet betalar du avgift till kommunen för:
- hanteringen av din ansökan
- hyra av den offentliga platsen, så kallad markupplåtelse.
Vad händer om du inte följer reglerna?
Om du inte följer lagar och regler kan ditt polistillstånd dras in under den pågående tillståndsperioden. Detta tas sedan med i bedömningen när du gör en ny ansökan.