Skyltar, vepor, ljusanordningar med mera
För att sätta upp en skylt, vepa, markis, ljusanordning eller liknande behöver du oftast bygglov. Detsamma gäller om du vill flytta eller väsentligt ändra utseendet på en befintlig skyltning.
1. När behöver du söka bygglov?
Du behöver bygglov för att sätta upp en skylt i ett område som finns i en detaljplan. Vill du placera en skylt på en offentlig plats – väg, gata, trottoar eller park – behöver du även tillstånd från polisen.
Vägvisning och övriga trafikskyltar omfattas inte av kravet på bygglov.
Söker du bygglov för skyltar på byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt gäller särskilda bestämmelser. Kontakta kommunen så får du mer information.
Även för skyltning på kvartersmark och vid vägar finns särskilda bestämmelser. Du kan behöva söka tillstånd hos andra myndigheter.
Krav på skyltningen
För att få bygglov ska skyltningen ha en estetiskt god utformning och passa in i stadsbilden. Kontakta gärna kommunens bygglovshandläggare i ett tidigt skede för att få råd om utformning, särskilt när skyltningen ska ske i känsliga miljöer.
Nedan finns regler för skyltning. De är hämtade ur Halmstads kommuns skyltprogram. I detta finns även råd och regler för olika typer av skyltar (se listan ovan). Vill du läsa hela programmet, kontakta kommunen så får du det med e-post.
2. Innan du ansöker
För att få sätta upp en skylt på en allmän plats ska du enligt ordningslagen söka tillstånd hos Polisen, som i sin tur skickar din ansökan vidare till kommunen. Ett godkännande från kommunen är en förutsättning för att du ska få polistillstånd.
Glöm inte att även be om tillstånd från fastighetsägaren, om du vill sätta upp en skylt på en byggnad.
3. Ansök i tid
Skicka din ansökan om bygglov minst tre månader innan du planerar att sätta upp din skylt.
Detta ska du bifoga till din ansökan
Behöver jag en kontrollansvarig?
Nej, för att sätta upp skyltar krävs det inte en kontrollansvarig Länk till annan webbplats..
4. När ansökan har kommit in
Från att du har lämnat in alla handlingar och ansökan är komplett har byggnadsnämnden tio veckor på sig att fatta ett beslut.