• Halmstads webbplatser

PCB i byggnader

Du behöver inventera och sanera det miljö- och hälsofarliga ämnet PCB om du äger en byggnad eller anläggning som uppfördes eller renoverades mellan 1956 och 1973.

Gå direkt till e-tjänsterna för dispens, anmälan och slutrapport

PCB ska inventeras och saneras

Som ägare till en byggnad eller anläggning uppförd 1956–1973 är du skyldig att se till att byggnaden inventeras och saneras från PCB.

Alla typer av anläggningar omfattas av kravet, exempelvis transformatorstationer, broar, pumpstationer och vattenreservoarer – med undantag av vissa småhus. Om inventeringen visar på PCB-förekomst finns det krav på sanering.

Detta är PCB

PCB (polyklorerade bifenyler) är giftiga klorföreningar som sprids från byggnader och utrustning. Lagkrav finns för noggrann inventering och sanering.

Undantag från lagkravet för vissa småhus

Småhus och villor som används som bostäder och ägs av privatpersoner eller dödsbon är undantagna från kravet.

Du ska rapportera och redovisa till kommunen

Du ska redovisa din inventering och anmäla eventuell sanering till kommunen. Så här ser arbetsgången ut:

  • Inventera byggnaden.
  • Skicka en sammanställning av inventeringen till kommunen – oavsett om PCB hittas eller inte.
  • Anmäl eventuell sanering till kommunen senast tre veckor innan saneringen startar.
  • Genomför saneringen efter att du fått ditt beslut om försiktighetsmått.
  • Skicka en slutrapport till kommunen.

Du är välkommen att kontakta kommunen Länk till annan webbplats. om du har frågor som rör din byggnad.

Viktigt att ta hjälp av seriösa företag

Inventering är grunden för att bedöma om det behövs PCB-sanering av en byggnad. Det är därför viktigt att anlita utbildade och kunniga inventerare, annars riskerar du att behöva komplettera eller göra om inventeringen.

Det är du som äger byggnaden som ansvarar för att saneringen utförs på rätt sätt, utan att den skadar människors hälsa eller miljön. Anlita ett seriöst saneringsföretag med dokumenterad kunskap och erfarenhet av PCB-sanering.

I vissa fall kan även sanering av PCB i marken bli aktuell.

Avgifter för kommunens arbete

Kommunen tar ut avgifter Länk till annan webbplats. för arbetet med dina PCB-ärenden. Fakturorna skickas till den som äger byggnaden när avgiftsbeslutet fattas.

Detta ska du inventera

Fogmassor

PCB kan finnas i fogar mellan betongelement, runt fönster och dörrar, på balkonger med mera.

Om det en gång har suttit en PCB-haltig fog i byggnaden kan PCB ha läckt ut till intilliggande material och sedan vandrat tillbaka till den nya fogen. Därför kan även nya fogar behöva provtas.

Golv

PCB kan finnas i vissa typer av plastbaserade golv från perioden 1956 till 1973. Det handlar framför allt om den typ av halkfria golv som användes för storkök och industri.

Golvmassor som kan finnas kvar under en ny beläggning ska också provtas.

Om det finns golv där man vet eller misstänker att golvmaterialet är utbytt bör man ta något stickprov från dessa.

Isolerrutor och kondensatorer

PCB kan finnas i isolerglasfönster och i kondensatorer i exempelvis lysrör tillverkade mellan 1956 och 1980. Dessa ska dokumenteras i inventeringen.

Den som utför inventeringen bör samtidigt märka upp den utrustning som misstänks innehålla PCB för att uppfylla den märkningsplikt som finns i förordningen om PCB.

Inventeringens innehåll

Dokumentera provtagna massor och placeringar, PCB-halter och mängder. Skicka rapporten från inventeringen till kommunen.

Uppgifter du ska skicka in

Det finns inga formella krav på hur en rapport ska utformas men dessa uppgifter ska finnas med:

  • Beskrivning av hur den som utfört inventeringen är sakkunnig.
  • Situationsplan där det tydligt framgår var fastighetsgränsen går, vilka byggnader som finns på fastigheten, vilken byggnad protokollet avser och var eventuella prover är tagna.
  • Fotografier – när det inte finns några fogar ska du ta bilder. Skicka in bilder på byggnaden i sin helhet och på angränsningen mellan olika material, exempelvis hur det ser ut runt fönster och dörrar.
  • Åtgärdsplan för sanering när i de fall det finns PCB i fogar, golvmassor, glasrutor eller kondensatorer.
  • Protokoll från genomförda analyser av prover som tagits.
  • Beskrivning av inventeringsmetoden där det bland annat framgår hur risken för dolda fogar har undersökts.

Skicka din rapport från inventeringen med post eller e-post till:
miljonamnden@halmstad.se
Miljönämnden
Box 153
301 05 Halmstad

Har du redan gjort en inventering?

I Halmstad var många fastighetsägare tidigt ute och inventerade sina byggnader i början av 2000-talet.

Det finns dock risk för att alla PCB-fogar inte upptäcktes i de tidiga inventeringarna. Under senare år har nämligen kunskapen om PCB ökat. I den PCB-förordning som kom 2007 finns krav på att inventeringar även ska omfatta inomhusfogar och golvmassor.

Du kan dessutom behöva göra om inventeringen på grund av regeländringar som genomfördes 2011. De innebär att PCB-haltiga fogar som innehåller 50–500 milligram per kilo måste saneras vid renovering, ombyggnation eller rivning. Tidigare fick dessa fogar sitta kvar i byggnaden.

Kontakta gärna kommunen för att rådgöra om en ny inventering behövs.

Då ska du sanera

Fog- och golvmassor

Om du i din byggnad hittar fog- eller golvmassor som innehåller PCB med en halt över 50 milligram per kilo måste du sanera.

  • Är halten 50–500 milligram per kilo ska du sanera senast i samband med renovering, ombyggnad eller rivning.
  • Är halten över 500 milligram per kilo ska du sanera direkt.

Om PCB hittas i en massa som redan har ersatt en PCB-produkt som avlägsnats efter 1998 ska du senast i samband med renovering, ombyggnad eller rivning sanera och ta hand om massan.

Isolerrutor och kondensatorer

Isolerrutor från 1956–1980 ska omhändertas på ett miljöriktigt sätt vid byte eller vid rivning av byggnader. Hela isolerrutor med PCB bedöms inte innebära någon risk för hälsa eller miljö och kan sitta kvar.

Kondensatorer i lysrörsarmatur eller transformatorer som misstänks innehålla PCB ska hanteras som farligt avfall Länk till annan webbplats. den dagen de ska plockas bort. De utgör ingen akut spridningsrisk och kan därför bytas ut efterhand.

Du kan ansöka om att få vänta med saneringen

Du kan få dispens för att senarelägga sanering av fog med halt på över 500 milligram per kilo PCB om det finns särskilda skäl för detta. Det kan exempelvis vara att massan är mycket svåråtkomlig eller att sanering försvårar en samhällsviktig verksamhet på ett betydande sätt.

Sök dispens

Hantera avfallet på rätt sätt

Allt PCB-avfall som uppstår i samband med saneringen ska hanteras som farligt avfall Länk till annan webbplats.. Det ska samlas upp i godkända kärl och plastsäckar och transporteras till godkänd mottagare för PCB-avfall. Den som transporterar avfallet måste vara godkänd av länsstyrelsen.

Anmäl saneringen

Minst tre veckor innan du börjar saneringsarbetet ska du lämna in en anmälan till kommunen.

Anmäl sanering

När anmälan om sanering har kommit in

Kommunen går igenom din ansökan och begär kompletteringar om det behövs. Du får ett beslut med föreläggande om skyddsåtgärder som ska följas när byggnaden saneras.

Senast tre dagar innan saneringsarbetet påbörjas ska du underrätta kommunen som då gör en inspektion på plats. Du får inte starta arbete med att riva eller återfoga innan resultatet av saneringen har inspekterats av kommunen.

Att saneringen sker enligt kommunens regler och lagkrav är ditt ansvar.

Skicka slutrapport när saneringen är utförd

När saneringen har avslutats ska du skicka en slutrapport till kommunen senast två månader efter avslutat sanering. Skicka rapporten till adressen som angetts ovan.

Om du vill kan du även skicka in en dokumentation av saneringen.

Lämna slutrapport