Bassängbad
Bassängbad ska oftast anmälas till kommunen. Bassängbad är badanläggningar som är till för allmänheten eller som används av många människor. Det kan vara simbassänger, vattenrutschbanor, pooler, dammar, tunnor, kar och flyttankar i olika former och storlekar, som finns inomhus eller utomhus.
Var vattensmart när du fyller bassängbadet
Om du fyller din pool med kranvatten så använder du dricksvatten – ett av våra viktigaste livsmedel. Var vattensmart och fyll din pool med tekniskt vatten istället. Du kan beställa från en firma som har spolbilar, till exempel de som utför slamsugningstjänst och som kan leverera vatten i sina tankar. Du kan också hämta själv på LBVA:s vattentankstationer.
Tekniskt vatten är inte behandlat, men rent nog att bada i.
Då behöver du anmäla bassängbad
- När du ska öppna en anläggning där någon form av bassängbad ingår.
- När du hyr ut ditt eget eller ett annat hus till turister och det finns en pool som kan användas av hyresgästerna.
- När ägarskapet ändras eller om verksamheten flyttar eller upphör.
Inför förändringar i verksamheten ska du kontakta kommunen i förväg för att få veta om en ny anmälan behövs.
Om du ska starta ny verksamhet
På Folkhälsomyndighetens webbplats finns vägledning om bassängbad Länk till annan webbplats.. Där hittar du också detaljerad information om hälsorisker, regler och skötsel Länk till annan webbplats..
Kontakta kommunen så tidigt som möjligt för att diskutera hur verksamheten kan leva upp till de krav som ställs ur hälsoskyddssynpunkt.
Ta även tidig kontakt med Laholmsbuktens VA Länk till annan webbplats. för att kontrollera att kopplingen av spillvatten och backspolvatten blir rätt.
Anmäl i tid
Tänk på att börja i tid. Minst sex veckor innan du startar eller gör en förändring av verksamheten ska du skicka anmälan till kommunen.
Om du startar utan att ha anmält
Den som startar, tar över eller förändrar en anmälningspliktig verksamhet innan en anmälan lämnats in kan bli skyldig att betala miljösanktionsavgift Länk till annan webbplats..
När anmälan har kommit in
Kommunen går igenom din anmälan och kontaktar dig om någonting behöver kompletteras. Kommunen gör sedan en inspektion i din anläggning. Observera att det kan ta längre tid än sex veckor innan du får ett beslut. Skicka in din anmälan i god tid.
Avgift för anmälan
Kommunen tar ut en avgift för att behandla din anmälan.
När verksamheten har startat
Egenkontroll
Om du driver en badanläggning ska du själv kontrollera din verksamhet så att risker för människors hälsa och miljön undviks. Det kallas för egenkontroll. Det innebär att du själv ska se till att de krav som gäller för verksamheten följs.
Tillsyn
Förutom att du själv kontrollerar verksamheten utför kommunen tillsyn för att se om lagar och regler följs. Hur ofta tillsynen sker beror på behovet i din bransch.
Kommunen tar ut en avgift för tillsynen.