• Halmstads webbplatser

Obligatorisk ventilationskontroll (OVK)

Dåligt inomhusklimat kan orsaka hälsoproblem i bostäder och på arbetsplatser. Det finns därför bestämmelser om att ventilationen i alla byggnader i Sverige ska kontrolleras. Du som ägare av en byggnad ansvarar för att detta blir gjort på rätt sätt.

Obligatorisk ventilationskontroll, OVK, ska göras regelbundet för att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemen fungerar. Syftet med bestämmelsen är att förbättra vår inomhusmiljö och människors hälsa.

Tänk på att lämna in en anmälan om du bygger om ditt ventilationssystemet. Då kommer de regler som gäller vid tidpunkten för anmälan tillämpas även för din anläggning. Exempelvis kan intervallen för nya besiktningar komma att ändras.

Om du är hyresgäst

Upplever du problem med din inomhusmiljö, ta i första hand kontakt med din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Du kan också läsa kommunens tips om hur du kan undvika störningar i din boendemiljö.

Olika krav för olika hus

Det är alltid din skyldighet som ägare att se till att den obligatoriska ventilationskontrollen görs inom rätt tidsintervall. På Boverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa om vilka intervaller som gäller för olika sorters byggnader och ventilationssystem. Nedan hittar du några exempel.

En- eller tvåfamiljshus

Om du har ett en- eller tvåfamiljshus räcker det att göra en obligatorisk ventilationskontroll när huset är nybyggt eller när du har installerat ett nytt ventilationssystem.

Övriga byggnader

Om din byggnad är exempelvis en förskola, skola och vårdlokal ska du genomföra en obligatorisk ventilationskontroll med mellan tre och sex års mellanrum. Vilket intervall som gäller beror dels på vilket ventilationssystem som används, dels på vilken typ av byggnad det handlar om.

Ta hjälp av en behörig besiktningsman

Kontrollen ska alltid genomföras av en behörig besiktningsman. Hen för protokoll under kontrollen och skickar sedan detta till dig som äger byggnaden och till kommunen.

Placera ditt intyg väl synligt

Efter kontrollen ska du informera om att byggnaden har besiktigats. Du får ett intyg från besiktningsmannen om att den ventilationskontrollen har gjorts. Placera detta på en synlig plats i byggnaden, exempelvis i huvudentrén eller respektive trapphus.

Ladda upp protokoll från OVK

Du som är funktionskontrollant eller fastighetsägare kan ladda upp OVK-protokollen i vår e-tjänst. Där kan du även ta del av tidigare utfärdade protokoll samt ansöka om att få skjuta upp besiktningen.

Lämna protokoll

När kommunen har fått protokollet

När kontrollen är utförd av den certifierade kontrollanten och inskickad till bygglovsenheten granskar vi de inlämnade protokollen och skickar ett beslut till dig där det framgår om systemet är godkänt eller om det krävs en ombesiktning.

Om du inte genomför ventilationskontroller i din byggnad kan kommunen ställa krav på dig att åtgärda bristerna. Du får ett föreläggande.

Du kan få senarelägga kontrollen

Om byggnaden för närvarande inte används eller en ombyggnad pågår kan du få senarelägga kontrollen. Du behöver då ansöka om detta. Det gör du via vår e-tjänst och länken ovan.

Om du inte gör kontroller

Kommunen har tillsyn över om kontroller görs och kan förelägga dig om att utföra kontroll. Du riskerar att få betala en avgift om du inte följer reglerna.