• Halmstads webbplatser

Eget avlopp

Om du bor på landet och inte kan ansluta till det kommunala avloppsnätet får du rena avloppsvattnet i en så kallad enskild avloppsanläggning. Det är viktigt att denna renar tillräckligt och motsvarar de krav som finns i lagen. Rent vatten är en av världens viktigaste naturtillgångar.

Avloppsvatten från hushåll innehåller bakterier, virus, läkemedelsrester, miljögifter och näringsämnen. Utsläpp av orenat avloppsvatten kan förorena dricksvattenbrunnar, påverka badvattenkvaliteten och orsaka övergödning. Det är därför viktigt att avloppsanläggningen är anlagd på rätt sätt och på en lämplig plats. En avloppsanläggning måste även skötas och underhållas för att den ska fungera och rena avloppsvattnet.

Ska du ansöka om tillstånd eller anmäla?

För att få anlägga en enskild avloppsanläggning måste du vanligtvis ha ett tillstånd från kommunen. I vissa fall ska du i stället anmäla din nya anläggning.

I de här fallen ska du ansöka om tillstånd

  • Anlägga en ny avloppsanläggning med vattentoalett och bad-, disk- och tvättvatten.
  • Koppla en eller flera nya vattentoaletter till en befintlig anläggning, det vill säga ökad belastning.
  • Göra en ny lokalisering av infiltration eller markbädd (även om du redan har tillstånd för infiltration eller markbädd på din fastighet).
  • Ändra utsläppspunkt från din avloppsanläggning.

Din ansökan måste lämnas in i god tid innan du planerar att påbörja arbetet eftersom det krävs både inspektion och samråd med eventuella närliggande grannar innan tillstånd kan lämnas. Du får inte påbörja byggandet av avloppsanläggningen innan du fått ett skriftligt tillstånd från kommunen.

I de här fallen ska du lämna in en anmälan

  • Anlägga en ny avloppsanläggning för enbart bad-, disk- och tvättvatten.
  • Göra en förändring som påverkar avloppsvattnets mängd eller sammansättning, till exempel om du startar caféverksamhet.
Ansök om tillstånd för enskilt avlopp

Planera för nytt avlopp

Innan du lämnar in din ansökan eller anmälan finns det några saker som du bör tänka på.

  • Finns det vattentäkter, sjöar eller vattendrag i närheten? Hur din anläggning ska utformas kan vara beroende av om den ska placeras inom områden där högre funktionskrav gäller, till exempel inom vattenskyddsområden, strandnära områden eller tättbebyggda områden.
  • Ta reda på vilken typ av mark det är där du planerar att lägga ditt avlopp. Är det sand, lera eller morän? Det finns avloppslösningar som passar vissa marktyper bättre än andra.

I din ansökan ska du beskriva förutsättningarna på den plats där du tänker bygga din avloppsanläggning. För att kunna göra det behövs vissa undersökningar.

De flesta avloppsentreprenörer hjälper till med nödvändiga undersökningar om det ingår i ert avtal. Lämnar du uppdraget till en entreprenör har du enligt konsumenttjänstlagen rätt att vänta dig ett professionellt utförande. Om entreprenören söker tillstånd för nytt avlopp åt dig måste du bifoga en fullmakt till ansökan.

Markundersökningar som kan bli aktuella

Provgrop

Provgropen ska vara minst 2,5 meter djup. Syftet med gropen är dels att ta reda på om marken kan ta emot och rena avloppsvattnet från ditt hushåll, och dels att undersöka på vilket djup grundvatten eller berg ligger.

Siktanalys

Vid siktanalys tas jordprov ur provgropen på det djup där man planerar att lägga själva infiltrationen. Jordprovet skickas för analys på laboratorium för att undersöka jordens kornstorleksfördelning, det vill säga hur infiltrerbar marken är.

Perkolationstest eller LTAR-test

Ett perkolationstest mäter markens förmåga att ta emot avloppsvatten. Testet ger ett så kallat LTAR-värde (Long Term Acceptance Rate), vilket beskriver markens förmåga att ta upp ett visst antal liter per kvadratmeter och dygn. Testet visar om det går att infiltrera i marken och resultatet kan användas till att dimensionera infiltrationen.

Hydrogeologisk utredning

Vanligtvis krävs inte denna typ av undersökning, men om förutsättningarna för att inrätta ett nytt avlopp är svåra kan det vara nödvändigt. Svåra förutsättningar kan bero på komplicerade markförhållanden, så som mycket genomsläppligt markmaterial och närliggande vattenbrunnar som det är svårt att hålla ett långt skyddsavstånd till.

Olika reningsmetoder

Det finns flera olika metoder att rena avloppsvatten. På avloppsguidens webbplats finns en marknadsöversikt med produkter för små avlopp. Där kan du även se vilka tekniker som kan passa bäst för dig:

Kommunen kan ge dig en lista på entreprenörer som du kan ta hjälp av för att anlägga ditt avlopp:

Skötsel av din avloppsanläggning

Alla avloppsanläggningar kräver ordentlig skötsel och underhåll för att fungera. Som fastighetsägare har du ansvar för detta. Du bör gå igenom din anläggning minst en gång per år, titta i alla brunnar och kontrollera övriga delar av anläggningen. Det kallas egenkontroll och den ska du dokumentera skriftligen.

Minireningsverk är en typ av anläggning som bygger på aktiv reningsteknik. Om du har ett minireningsverk är det extra viktigt med skötsel och kontroll. Vänd dig till tillverkaren av reningsverket för information om hur du ska ta hand om ditt reningsverk.

Köpa hus med enskilt avlopp

Om du ska köpa ett hus med enskilt avlopp är det viktigt att du tar reda på vilken typ av anläggning som finns, hur gammal den är och hur den ska skötas. Fråga därför efter avloppstillståndet när du ska köpa hus med enskilt avlopp. Tillståndet ska alltid följa fastigheten.

Avgift för handläggning

Kommunen tar ut en avgift för handläggningen av anmälan av och ansökan om tillstånd för enskilt avlopp.

Din avgift för ansökan och anmälan

För prövningen av din ansökan och handläggningen av din anmälan om enskild avloppsanläggning tar kommunen ut en fast avgift. Avgiften är nedanstående antal timmar gånger timavgiften, som 2025 är 1 502 kronor.

  • ansökan om tillstånd för en ny avloppsanläggning – 8 timmar
  • ansökan om tillstånd till sluten tank – 4 timmar
  • ansökan om tillstånd för anslutning av vattenklosett till en befintlig anläggning – 4 timmar
  • anmälan om bad-, disk- och tvättvattenanläggning (BDT) eller anmälan om ändring av befintlig anläggning – 6 timmar.

Om din ansökan gäller en gemensam avloppsanläggning för tre eller flera hushåll eller fastigheter blir avgiften det antal timmar ärendet tar multiplicerat med timavgiften.

Miljösanktionsavgift på 5 000 kr om du bygger utan tillstånd

Om du bygger en avloppsanläggning utan tillstånd kan du få betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor. Du får dessutom betala för handläggning av tillstånd i efterhand. Om den färdigställda anläggningen bedöms kunna leda till allvarlig miljöskada eller hälsorisk kan kommunen besluta om förbud mot att använda den.

Tillsyn av enskilda avlopp

Som fastighetsägare ansvarar du för att avloppsanläggningen på fastigheten uppfyller dagens reningskrav och att anläggningen åtgärdas om den har brister. För att kontrollera att avloppet fungerar och uppfyller kraven gör kommunen tillsyn.

Målet är att kommunens samtliga enskilda avloppsanläggningar ska leva upp till de krav som finns i miljöbalken och det nationella miljömålsarbete som riksdagen har fattat beslut om.

Avgift för tillsynen

Kommunen tar ut en avgift för tillsynen. År 2025 är avgiften 4 506 kronor för varje avloppsanläggning som kontrollerats.

För tillsyn av minireningsverk och liknande betalar du en avgift per timme för den tid som ärendet tar.

Så ofta får din anläggning tillsyn

Kommunen gör tillsyn på alla avloppsanläggningar. Hur ofta det görs beror på vilken reningsteknik som anläggningen har.

  • Tekniskt krävande anläggningar, exempelvis minireningsverk: vart 3:e år.
  • Kombination av markrening och lättare teknik, exempelvis fosforfällning och infiltration eller markbädd och fosforfälla: vart 5:e år.
  • Markbaserad rening som huvudsteg, exempelvis infiltration eller markbädd: vart 10:de år.
  • Litet eller inget utsläpp, exempelvis rening av bad-, disk- och tvättvatten eller sluten tank: vart 12:e år.

Så här går tillsynen till

Som fastighetsägare får du ett brev när det är dags för tillsyn av din avloppsanläggning. Innan kommunen kommer till dig kan du själv bedöma statusen på ditt avlopp med hjälp av en checklista:

Om du kommer fram till att anläggningen inte lever upp till de krav som gäller kan du söka tillstånd för ett nytt avlopp. På så sätt slipper du kontrollen och tillsynsavgiften.

Vilka avlopp omfattas av tillsyn?

  • Avlopp där tillståndet från kommunen är 15 år eller äldre.
  • Fastigheter med avlopp där kommunen inte har några uppgifter om avloppets utformning och ålder.

När avloppet inte uppfyller dagens krav på rening

Om kommunen bedömer att avloppsanläggningen inte uppfyller de krav på rening som ställs i miljöbalken får du ett beslut om förbud att släppa ut avloppsvatten. Beslutet innebär att du har 1,5 år på dig att åtgärda anläggningen. Det innebär också att du måste söka nytt tillstånd för den nya avloppsanläggningen.