• Halmstads webbplatser

Sanering efter Steninge glasbruk

1873–1917 fanns det ett glasbruk i Steninge. Undersökningar har gjorts flera gånger och nu ska området saneras.

Steninge glasbruk vid sekelskiftet

Bakgrund

I decennierna runt sekelskiftet 1900 fans ett glasbruk i Steninge. Verksamheten förorenade marken i omginingen. Dels i form av produtionsspill och nedfall från ugnar och dels i form av rivningsrester som ligger under marken nu.

Miljötekniska undersökningar har gjorts i omgångar och nu närmas vi oss de sista stegen som innebär sanering och borttagande av förorenade massor för att ta bort riskerna en gång för alla för kommande generationer.

Tidplan för arbetet

  • Komplettering och uppdatering av bidragsansökning och ansvarsutredning
  • Framtagande av schaktplan
  • Framtagande av återställningsplan
  • Utredning om skyddade arter och ev dispenansökan
  • Utredning av arkelogi
  • Anmälan om sanering till bygg och miljöförvaltningen
  • Upphandling av saneringsentprenead
  • Genomförande av saneringering vintern 2025–2026

Detta har hänt

Inom undersökningsområdet var Steninge glasbruk verksamma 1873–1917. Verksamheten omfattade produktion av glasprodukter av olika slag men inriktades mot småglas och fönsterglas efter 1882.

Glastillverkning sker vid höga temperaturer och under verksamhetens år användes torv, koks och stenkol för uppvärmning. Sanden inhämtades från angränsande strand för produktion av buteljer och enklare produkter. För finare glas hämtades råvaran ifrån Danmark.

Enligt dokumenterade uppgifter i historiska böcker om trakten och Steningen glasbruk brann det vid två tillfällen i magasinbyggnader, 1877 och 1879. Magasinbyggnaderna användes huvudsakligen till förvaring av glasvaror men också till råmaterial.

Saneringsbehov

För att skydda människor som i framtiden kan komma att bosätta sig på fastigheterna måste långtgående åtgärder genomföras.

Riskerna som finns är att:

  • Man kan skära sig på glasrester.
  • Det finns Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) kvar i området från förbränningar av metallerna arsenik och bly. Det kan medföra en ökad risk för cancer.

Området i Steninge som ska saneras är till viss del känsligt för grävning och det finns ett antal rödlistade och fridlysta arter på platsen.

Området omfattar cirka 20000 m2 och cirka 6600 m3 kommer att behöva schaktas bort. Det motsvarar ungefär 350 lastbilslass med släp. De förorenade massorna kommer köras till godkänd avfallsanläggning. Därefter kommer området återställas och det kommer planteras på nytt.

Fastigheter som förorenats

Flygbild som visar området i Steningen där ett glasbruk låg. Det berörda området är avgränsad med röd linje.

Området i Steninge där glasbruket tidigare låg och som nu behöver saneras.

Mål med saneringen

  • Fastigheten med bostadshus skall kunna nyttjas som åretrundboende utan restriktioner.
  • Människor: boende, yrkesverksamma och besökare inom undersökningsområdet eller i angränsade område skall inte utsättas för en oacceptabel hög påverkan av föroreningar.
  • Föroreningar i jord och grundvatten ska inte utgöra en oacceptabel risk för ytvattenrecipient, markmiljö eller ekosystem.

Inför eventuella åtgärder föreslås ytterligare ett åtgärdsmål:

  • Schakt och borttransport av förorenade massor ska begränsas om hälso- och miljörisker bedöms som acceptabla för att gynna en hållbar utveckling och spara på viktiga resurser.

Ansvar

Ansvar för föroreningar hanteras i Miljöbalken. Grundprincipen är att den verksamhet som förorenat ett område ska bekosta saneringen. Men det gäller bara om verksamheten pågått efter 1969. Steninge glasbruk slutade vara verksamma redan 1917 och det innebär att inget sådant ansvar finns i det här fallet.

Finansiering av saneringen

Huvudelen av de undersökningar som är gjorda har bekostats av Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Fortsatt arbete, i synnerhets själva saneringsåtgärden, har kommunnen för avsikt att söka bidrag och stöd för av Naturvårdsverket. Denna finansering är nödvändig för saneringens genomförande.