Råd inför och vid översvämning
Bor du låglänt eller nära vatten är det bra att ha en egen beredskap för översvämning. Förberedelser och beredskap lindrar konsekvenserna om vattnet börjar stiga. Här kan du läsa förslag på åtgärder både för att förebygga och för att lösa akuta situationer. Råden finns också i broschyren "Ligger du lågt?".

Råden i broschyren "Ligger du lågt?" är de samma som de som finns på den här sidan.
Ditt ansvar som fastighetsägare
Som fastighetsägare ansvarar du för din fastighet. Det innebär skyldigheter för dig att själv göra förebyggande åtgärder för att skydda din fastighet mot översvämning. Åtgärderna får inte påverka dina grannar negativt.
Som fastighetsägare har du alltid det yttersta ansvaret för att skydda och vid behov även återställa hus och tomt. I försäkringsvillkoren för din fastighet hittar du vad som gäller vid översvämning. Ditt försäkringsbolag kan ge dig förslag på förebyggande åtgärder.
Du behöver även känna till och kontrollera ledningarna inom din tomtgräns och fram till förbindelsepunkten, det vill säga gränsen mellan fastighetens vatten- och avloppsanläggning och den allmänna.
Du behöver även känna till och kontrollera ledningarna inom din tomtgräns och fram till förbindelsepunkten, det vill säga gränsen mellan fastighetens vatten- och avloppsanläggning och den allmänna.
Förslag på åtgärder
Du kan skydda din fastighet mot översvämning på flera sätt, både i förebyggande syfte och i det akuta skedet. Ta reda på hur tidigare väderhändelser har påverkat ditt bostadsområde och din fastighet, och följ väderleksrapporten.
Ansvarsfördelning mellan kommunen, räddningstjänsten och staten
Vid sidan av den enskilde fastighetsägarens ansvar finns också en ansvarsfördelning mellan kommunen, räddningstjänsten (i Halmstad är räddningstjänsten en kommunal verksamhet) och staten.
Att tänka på inför ett fastighetsköp
Det kan vara nödvändigt att du gör förebyggande åtgärder om inte den som du köper av redan gjort det. Vänd dig till kommunen om du har frågor om området där du vill köpa fastighet eller om du vill veta om det finns möjlighet att förebygga skador.
Fundera över frågor som:
- Hur ser riskerna ut kopplat till översvämning?
Du kan exempelvis titta på om området har högt grundvatten, ligger i närheten av vattendrag, sjö, hav eller är lågt beläget i landskapet. - Har fastigheten tidigare drabbats av översvämningar, ras, skred eller erosion?
Fråga gärna grannarna om de har upplevt något utmärkande.
För stora delar av Halland finns kartor som visar på risker som kan uppstå idag eller i ett förändrat klimat. Det finns kartor för:
- vattendrag
- havsnivåhöjning
- erosion
- ras och skred
- skyfall.
Ladda ner broschyren "Ligger du lågt?"
Länsstyrelsen i Halland har tillsammans med Halmstads och Kungsbacka kommun tagit fram broschyren ien broshyr med samma information som finns på den här webbsidan.