Servitut
Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg eller brunn med mera. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten.
Längre handläggningstider för vissa lantmäteriärenden och karttjänster
För närvarande saknar vi tillgång till lantmäterihandlingar, vilket bland annat påverkar kommunens framställning av nybyggnadskartor och handläggning av lantmäteriförrättningar hos Halmstads kommunala lantmäterimyndighet. Konsekvenserna för kommunen:
- Framställning av nybyggnadskartor förväntas ta längre tid än normalt.
- Handläggning av förrättningar hos den kommunala lantmäterimyndigheten påverkas.
- Kommunen har också begränsade möjligheter att svara på frågor och ge allmän service rörande till exempel fastighetsgränser, servitut med mera.
Läs mer om orsakerna till längre handläggningstider Länk till annan webbplats..
Det finns två typer av servitut – avtalsservitut och officialservitut.
Avtalsservitut
Avtalsservitut skrivs mellan två fastighetsägare där den ena fastigheten får rätt att använda något specifikt på den andra fastigheten, till exempel en väg eller en brunn. Servitutet gäller tills rättighetshavaren ansöker om att det ska tas bort.
Officialservitut
Officialservitut bildas genom ett beslut hos lantmäterimyndigheten. Ett sådant servitut kan bara skrivas in i och tas bort ur fastighetsregistret av en lantmätare.
Det är vanligt att officialservitut bildas i samband med någon annan åtgärd, till exempel avstyckning, då rätt till väg, avlopp, vattenledning, parkering och så vidare, inte alltid kan lösas inom den egna fastigheten. Ett officialservitut kan även bildas genom en fastighetsregleringesåtgärd. Officialservitut redovisas i fastighetsregistret både som text och som karta.