• Halmstads webbplatser

Värmepump och bergvärme

Att installera värmepump kan ge en vinst för både miljön och den egna ekonomin. Men samtidigt kan pumpar för bergvärme, jordvärme och ytvattenvärme påverka grundvattnet. Därför måste du göra en anmälan till kommunen inför installationen.

Anmäla eller ansöka om tillstånd?

När du ska installera en värmepump för att få värme eller kyla från mark, vattendrag, sjö eller annat vattenområde eller grundvatten ska du lämna in en anmälan till kommunen.

Om du bor inom ett vattenskyddsområde krävs det nästan alltid ett tillstånd. På Naturvårdsverkets webbplats kan du se en karta över vattenskyddsområden. Länk till annan webbplats.

Tänk på att anmäla och ansöka om tillstånd minst sex veckor innan du påbörjar installationen.

Du behöver inte anmäla luftvärmepump

För att installera en luftvärmepump behöver du inte anmäla eller ansöka om tillstånd. Men tänk på att ett vanligt problem med luftvärmepumpar är buller. Informera och diskutera med din granne innan pumpen installeras för att hitta bästa tänkbara placering.

Viktigt att kontrollera

Kontrollera att anläggningen inte placeras i ett område med serviceledningar, el- och teleledningar, fjärrvärmeledning, gasledning och liknande.

Anmälan och ansökan

Anmäl och ansök om tillstånd för värmepump

När kommunen hanterat din ansökan eller anmälan får du ett beslut med villkor för installationen. Vänta tills du fått beslutet innan du börjar arbetet med värmepumpen, annars riskerar du att få betala en miljösanktionsavgift.

Det är viktigt att installatören och borrentreprenören får ta del av beslutet, så att de kan utföra arbetet enligt villkoren.

Avgift

Kommunen tar ut en avgift för arbetet med din anmälan och ansökan.