Energi- och klimatrådgivning
Tycker du att elräkningen är hög och vill ha tips på hur du kan spara energi eller producera din egen el? Undrar du vilka bidrag som finns för energisparande åtgärder? Kontakta en energi- och klimatrådgivare kostnadsfritt.
Energi- och klimatrådgivningen är oberoende och öppen för allmänhet, företag och organisationer i Halmstads och Laholms kommuner. Förutom enskild rådgivning riktar sig energi- och klimatrådgivningen också till grupper, till exempel vid deltagande i mässor och föreläsningar.
Aktiviteter och föreläsningar
Spartips
- På Energimyndighetens webbplats kan du få tips på hur du energieffektiviserar hemma.
Länk till annan webbplats.
- Energideklarationen är ett bra verktyg för att se hur man kan minska energiåtgången i sin byggnad. Hyres- och bostadsrättshus, lokaler och byggnader som besöks av allmänheten som är över 250 kvadratmeter ska energideklareras. Villor ska energideklareras i samband med försäljning. Läs mer om energideklarationer på Boverkets webbplats.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bidrag och skatteavdrag
Grön teknik
Som privatperson kan du få skattereduktion för grön teknik. Du kan få 15 procent av kostnaden i skattereduktion för installation av nätanslutet solcellssystem, 50 procent av kostnaden i skattereduktion för system för lagring av egenproducerad elenergi och 50 procent av kostnaden för laddningspunkt för elfordon. Skattereduktion ges på kostnad för arbete och material. Du kan som högst få 50 000 kr per person och år.
Du hittar mer information om grön teknik Länk till annan webbplats. på Skatteverkets webbplats.
ROT-avdrag
Du kan få skatteavdrag för arbetskostnaden för reparationer om- och tillbyggnader. Till exempel arbetskostnad vid byte av fönster, tilläggsisolering med mera.
Du hittar mer information om ROT-avdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Skatteverkets webbplats.
Miljövänligare alternativ till uppvärmning med olja
De allra flesta har bytt ut den gamla oljepannan mot fjärrvärme, pellets eller värmepump, men i Halmstads och Laholms kommun finns det fortfarande villaägare som har en oljepanna. Det finns flera alternativ som är bättre än olja för både plånboken och miljön. Kontakta kommunen så hjälper vi dig med kostnadsfri rådgivning.