Uterum eller glasa in altan
Om du ska bygga till ett uterum på ditt hus eller glasa in en befintlig altan behöver du oftast bygglov.
Om din fastighet omfattas av en detaljplan finns det planbestämmelser som reglerar vad som får byggas just där. Det kan gälla exempelvis byggnadsarea, byggnadshöjd eller avstånd till tomtgränser, men kan även reglera utseendefrågor. Du kan själv enkelt få fram de flesta detaljplaner via kommunens karttjänst Länk till annan webbplats..
Behöver jag bygglov?
Ja. Att bygga till ett uterum på en byggnad räknas som en tillbyggnad. Att glasa in ett befintligt skärmtak eller altan räknas som en fasadändring. Båda dessa åtgärder kräver oftast bygglov.
- Läs om bygglov för en tillbyggnad Länk till annan webbplats.
- Se vad som gäller för fasadändringar Länk till annan webbplats.
Undantag
För en- och tvåbostadshus kan finnas möjlighet att utan bygglov bygga till högst 15 kvadratmeter bruttoarea, så kallad attefallstillbyggnad. Du behöver då göra en anmälan och få ett startbesked innan du får börja bygga.
Det finns också vissa undantag för mindre tillbyggnader till en- och tvåbostadshus och för vissa fastigheter utanför planlagt område. Om uterummet hamnar för nära annat hus kan det krävas brandskydd.
Vilka handlingar behöver jag skicka in tillsammans med anmälan eller ansökan?
- Situationsplan upprättad på en enkel nybyggnadskarta (max två år gammal) i skala 1:400. På denna ska tillbyggnaden ritas in med huvudmått och mått till två tomtgränser. Här beställer du en enkel nybyggnadskarta.
- Planritningar, skalenliga i skala 1:100 samt med ritningshuvud. Markera på ritningen vad som är tillbyggnad med mått. På planritningen ska befintlig byggnad vara med och alla rumsfunktioner angivna.
- Fasadritningar på alla fasader, skalenliga i skala 1:100 samt med ritningshuvud. På fasadritningarna ska befintlig byggnad vara med. Markera på ritningen vad som är tillbyggnad med mått. Ha med befintliga och nya marklinjer vid fasaden ut till tomtgräns för större tillbyggnader. Till din ansökan vill vi även att du bifogar fotografier på befintlig fasad.
- Sektionsritning, skalenlig i skala 1:100 samt med ritningshuvud.
På sektionsritningen vill vi att du redovisar:
• Takhöjd
• Taklutning
• Färdig golvnivå (F.G)
• Ev. nivåskillnad
Alla ritningar ska vara skalenliga och fackmannamässigt utförda. Digitala handlingar ska vara sparade i pdf-format. Läs mer om allmänna krav på ritningarnas kvalitet.
Hur ansöker jag?
Hur lång tid tar det?
Från det att du har lämnat in alla handlingar och ansökan är komplett har byggnadsnämnden tio veckor på sig att fatta ett beslut.
Behöver jag en kontrollansvarig?
Det beror på hur stort ditt uterum är och hur komplicerad byggnaden är. Kontakta kommunen för mer information.