Attefallstillbyggnad
Om du ska bygga till ditt en- eller tvåbostadshus med 15 kvadratmeter behöver du i det flesta fall inte bygglov. Däremot ska du göra en anmälan.
En attefallstillbyggnad är en bygglovsbefriad åtgärd. Tillbyggnaden kan vara max 15,0 kvadratmeter bruttoarea och kan göras på ditt en- eller tvåbostadshus. Detta betyder att den till exempel kan göras i två våningar om varje våning är 7,5 kvadratmeter och tillbyggnaden inte blir högre än bostadshusets nockhöjd.
Ska du söka bygglov eller göra en anmälan?
Du behöver inte något bygglov för att göra en tillbyggnad på max 15 kvadratmeter till ditt en- eller tvåbostadshus om detta följer reglerna för attefallsåtgärder. Men det krävs att du lämnar in en anmälan och att du inväntar ett beslut om startbesked från kommunen innan du påbörjar åtgärden.
Tänk på att om du inte uppfyller alla förutsättningar behöver du i stället lämna in en ansökan om bygglov.
Förutsättningar för att bli bygglovsbefriad
- Attefallstillbyggnaden får endast byggas på ett befintligt en- eller tvåbostadshus.
- En- eller tvåbostadshuset har inte byggts till med en attefallstillbyggnad tidigare.
- Tillbyggnaden får ha högst 15,0 kvadratmeter bruttoarea. Detta betyder att den till exempel kan göras i två våningar om varje våning är 7,5 kvadratmeter.
- Den får inte vara högre än bostadshusets taknockshöjd.
- Den ska placeras minst 4,5 meter från gräns om inte grannar medger närmre placering. Tillbyggnaden får dock aldrig placeras närmare än 4,5 meter till gräns mot det som i detaljplan är allmän plats, exempelvis park, gata eller väg.
- Den får inte uppföras vid byggnader eller inom bebyggelseområden som är särskilt värdefulla.
- Den får inte placeras inom eller i anslutning till vissa områden som är av riksintresse för totalförsvaret.
- Att attefallstillbyggnaden inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området.
I kartan över Halmstad Länk till annan webbplats. kan du se vilka förutsättningar som gäller för din fastighet.
Så lång tid tar det
Från att du har lämnat in alla handlingar och anmälan är komplett har byggnadsnämnden fyra veckor på sig att fatta ett beslut.
Handlingar att skicka in när du anmäler
- Situationsplan upprättad på ett utdrag ur kommunens primärkarta
Länk till annan webbplats. (max två år gammal) i skala 1:400. På denna skall tillbyggnaden ritas in med huvudmått och mått till två tomtgränser.
- Planritningar, skalenliga i skala 1:100 samt med ritningshuvud. Markera på ritningen vad som är tillbyggnad med mått. På planritningen ska befintlig byggnad vara med och alla rumsfunktioner angivna.
- Fasadritningar på alla fasader, skalenliga i skala 1:100 samt med ritningshuvud.
På fasadritningarna ska befintlig byggnad vara med. Markera på ritningen vad som är tillbyggnad med mått. Rita även in befintliga och nya marklinjer vid fasaden ut till tomtgräns. - Sektionsritning, skalenlig i skala 1:100 samt med ritningshuvud.
- Grannens godkännande (samtliga ägare) vid byggnation närmre tomtgräns än 4,5 meter.
- Kontrollplan.
- Brandskyddsbeskrivning. En brandskyddsbeskrivning är ett dokument som beskriver de åtgärder och lösningar som ska säkerställa brandsäkerheten i en byggnad eller anläggning. Den innehåller information om byggnadens konstruktion, materialval, brandskyddssystem (som sprinklers och brandlarm), utrymningsvägar och andra säkerhetsåtgärder som syftar till att förhindra och begränsa skador vid en brand.
Beroende på hur tillbyggnaden ser ut kan även följande krävas:
- Redovisning av byggnadens U-värde
- Bygghandlingar för konstruktion
- Bygghandlingar för ventilation
- Bygghandlingar för vatten och avlopp
Alla ritningar ska vara skalenliga och fackmannamässigt utförda. Digitala handlingar ska vara i pdf-format. Läs mer om allmänna krav på ritningarnas kvalitet Länk till annan webbplats..
Fler handlingar kan krävas, en bedömning av vilka handlingar som krävs för det specifika ärendet görs när anmälan har kommit in och förutsättningarna har granskats.