Kontrollplan
Som byggherre för bygg-, rivnings- och markprojekt ska du göra en kontrollplan. Den är ditt stöd för att se till att projektet uppfyller samhällets krav enligt plan- och bygglagen. En kontrollplan tar upp de viktigaste kontrollerna som behövs för att byggnaden ska vara säker och följa samhällets krav på byggnader.
Därför behövs det en kontrollplan
Som byggherre ansvarar du för att de krav som finns inom plan- och bygglagen uppfylls. Kontrollplanen hjälper dig att identifiera risker och undvika fel under byggprojektet.
En kontrollplan krävs nästan alltid vid projekt som kräver lov eller anmälan. Den ska anpassas efter vad som ska göras i det aktuella projektet och behöver alltså vara upprättad efter just ditt projekt.
I kontrollplanen samlas all information om kontroller och de intyg som projektet kräver. Under projektets gång kan du använda dokumentet för att pricka av och se till att alla kontroller blir gjorda. Det visar att samhällets krav enligt plan- och bygglagen (PBL) uppfylls.
Vid enklare projekt kan du själv ta fram kontrollplanen
En kontrollplan tas ofta fram tillsammans med den som utses som kontrollansvarig för ett byggprojekt. Men i vissa enklare projekt behövs det inte någon kontrollansvarig. Då kan du själv ta fram ett förslag till kontrollplan.
Det är kommunen som avgör om du behöver en kontrollansvarig eller inte. Vi bedömer projektets svårighetsgrad och risken för att genomförandet påverkar grannar negativt. Kommunens bedömning av om en kontrollansvarig behövs eller inte går inte att överklaga.
Så gör du en kontrollplan
Innan du tar fram en kontrollplan ska du göra en riskbedömning. Det innebär att du i förväg ska försöka föreställa vilka fel eller kritiska moment som kan uppstå under byggtiden. Riskbedömningen ska sedan leda till de kontrollpunkter som ska ingå i din kontrollplan. Om detta känns svårt kan du ta hjälp av dina entreprenörer eller projektörer för att identifiera dessa moment.
Kontrollplanen kan behandla projektering, byggande samt rivning och ska redovisa vilka kontroller som ska utföras. Det kan till exempel handla om krav på konstruktion, brandskydd eller ventilation.
Kontrollplan är inte samma sak som entreprenörens egenkontroller
Tänk på att kontrollplanen inte är detsamma som entreprenörens egenkontroll. Det är två skilda kontrollsystem. Entreprenörens egenkontroller är en del av deras kvalitetsplan som kan ingå i det avtal du som byggherre tecknar med entreprenören och behöver inte redovisas till kommunen.
Det kan vara en fördel om entreprenörens egenkontrollsystem innehåller samma punkter som de du väljer att ta upp i kontrollplanen.
Då ska du lämna in kontrollplanen
I många enkla projekt kan du lämna in kontrollplanen i bygglovsskedet eller efter att bygglovet är beslutat, dock i god tid innan du vill starta byggarbetet.
När du har fått bygglov ska du invänta ett startbesked. Det får du i ett beslut för sig. Om det enligt bygglovsbeslutet krävs ett tekniskt samråd ska du lämna in kontrollplanen senast vid samrådet. Observera att bygglov och startbesked är två separata beslut och att du inte får påbörja ditt projekt innan bygglovet vunnit laga kraft och du fått ditt startbesked.
I anmälningsärenden ska ditt förslag till kontrollplan lämnas in i samband med anmälan.
Godkänd kontrollplan krävs för startbesked
Kommunen kan lämna synpunkter på den kontrollplan som du har lämnat in, till exempel att den behöver kompletteras eller ändras. När kontrollplanen är godkänd fastställs den i beslut om startbesked. Därefter kan du påbörja ditt projekt.
En fastställd kontrollplan får i regel inte ändras. Kontrollpunkter som finns med får inte tas bort och den kontrollant som angivits i kontrollplanen ska vara den som utför kontrollen och signerar kontrollpunkten.
Kontrollplan under byggtiden
Under byggtiden ska kontrollplanen signeras efterhand som arbetena utförs med signatur och datum efter respektive kontrollpunkt. Notera att det är den som står som kontrollant som ska signera och skriva datum när kontrollen är gjord och på så vis intyga att den utförts.
Det är viktigt att alla inblandade i projektet vet vilket ansvar de har och vilka kontroller de förväntas göra. Du som byggherre ansvarar för att alla får den informationen. Det kan vara bra att redan innan du skriver ett kontrakt med entreprenören gå igenom vilka kontroller denne förväntas utföra.
Signerad kontrollplan krävs för slutbesked
När byggarbetet är slutfört, ska kontrollplanen som fastställdes i startbeskedet lämnas in på nytt till oss, men med signaturer och eventuella kommentarer, som visar att kontrollerna är gjorda. En signerad kontrollplan, en så kallad verifierad kontrollplan, är ett av de dokument som behövs för att du ska få ett slutbesked.