Elda rätt i din eldstad
Vet du om att nästan hälften av alla villa- och småhusbränder kan kopplas till eldstäder? Därför är det viktigt att du eldar på rätt sätt i din kakelugn, braskamin eller öppna spis.
Innan du börjar elda
Innan du börjar använda din eldstad, se till att den har genomgått brandskyddskontroll, är sotad och godkänd för bruk.
Ska du installera en braskamin eller eldstad ska du först anmäla det till kommunen.
Så eldar du med ved
- Elda alltid med torr ved.
- Elda med rätt lufttillförsel. När elden tänds behövs rikligt med luft och då kan du ha luckan lite öppen. När elden tagit sig, stäng luckan men se till så att lufttillförseln fortfarande är god. När elden har kommit igång kan du sänka lufttillförseln lite, men pyrelda inte.
- Det inte är tillåtet att elda med hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande
- Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i rökkanalen och omgivningen.
- Elda aldrig mer än 3 kilo ved per timme i din eldstad och inte längre än 4 timmar åt gången.