Plusbostad

En plusbostad är ett trivsamt och ändamålsenligt boende med gemenskap och i attraktivt läge för dig som är 65+.

En plusbostad är en boendeform för personer över 65 år som önskar en mer trygg och social boendeform. Det är en vanlig hyres- eller bostadsrättslägenhet men med krav på högre standard vad gäller tillgänglighet.

Förutom ditt boende ska du som bor i en plusbostad ha tillgång till en gemensamhetslokal med möjlighet till gemensamma aktiviteter och samvaro samt en värd eller värdinna som en gemensam social resurs. Det ska också finnas en god närmiljö med tillgång till kommunikationer, service, rekreationsplatser och grönområden.

Plusbostäder i Halmstad förmedlas på den vanliga bostadsmarknaden. Det är en boendeform som infördes 2019, där kommunen lämnar drift- och verksamhetsstöd.

Varför kallas det plusbostad?

Tanken med begreppet plusbostäder är att servicen ”plussas på” vartefter behov uppstår. Syftet är att erbjuda trygga, tillgängliga och sociala bostäder för ett aktivt och självständigt liv långt upp i åldrarna.

Vem kan ansöka om plusbostäder?

Du som har fyllt 65 år kan ansöka om en bostad i ett plusboende. Är ni ett par eller syskonpar räcker det om den ena har fyllt 65 år. Ansökan gör du hos respektive bostadsförmedlare eller bostadsföretag.

Plusbostäder i Halmstad

Just nu finns det ett lägenhetshus som uppfyller kraven på plusbostad:

Kvarteret Häggen, Linehed


Kvarteret Häggen ligger i stadsdelen Linehed i östra Halmstad. Huset har 29 lägenheter med ett till tre rum och kök, fördelade på fem våningar.

Du når alla våningar via både hiss och trappa. I entréplanet finns de gemensamma ytor som du och dina grannar delar på. Ett rymligt samlingsrum med kök och intill det ett rum med tv och sköna sittplatser. Mittemot samlingsrummet finns ett hobbyrum som utrustas beroende på önskemålen hos de blivande medlemmarna i den kooperativa hyresrättsföreningen.

På våning fem finns ett gästrum som kan hyras för långväga nära och kära som vill stanna över natten.

Även utomhus finns möjlighet till möten och umgänge. I trädgården finns det trevliga sittplatser intill träd och planteringar. Vill du vara mer aktiv finns det en boulebana för en match med grannarna. Det finns också möjlighet att odla i pallkrage.

Vid vissa tider på vardagarna kommer det att finnas en bovärd tillgänglig som svarar på frågor, hjälper till att avhjälpa lättare fel och ordnar aktiviteter.

Kvarteret Häggen byggs av Wästbygg för Inwita Fastigheter. Part Förvaltning hanterar uthyrningen till samtliga lägenheter.

Ansök om bostad i kvarteret Häggen