Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vatten pumpas bort i Getinge

De åtgärder som vidtagits längs Gärdesvägen och Klockarevägen i Getinge under torsdagen och fredagen har gett god effekt. Vatten har pumpats undan och nivåerna i Suseån har sjunkit. Det regn som föll under natten mot söndag skapar inga problem.

Uppdaterad: söndag 29 oktober 2017

Under torsdagseftermiddagen började Halmstads kommun pumpa bort vatten från Gärdesvägen och Klockarevägen i Getinge. Marken är mättad av den senaste tidens regn och överflödigt vatten pumpades bort i förebyggande syfte.

Under helgen har räddningstjänsten haft bevakning av Suseån och Nissan, via de flödesmätare som finns i åarna. Trots en del nederbörd under natten mot söndag så är läget stabilt och inga vidare åtgärder krävs.

Förebyggande åtgärder

Getinge drabbades hårt av översvämningar 2014 och efter det vidtogs flera förebyggande åtgärder i samhället. Bland annat installerades flödesmätare i Suseån och permanenta vallar byggdes längs Gärdesvägen och Klockarevägen, en bit från Suseån. I vallarna finns öppningar, eftersom risken att området drabbas av ett skyfall som behöver rinna bort via ån är lika stor som risken att ån svämmar över.

Under torsdagen påbörjades arbetet med att fylla igen öppningarna i vallen så att närliggande bebyggelse inte ska drabbas om nivåerna i Suseån höjs. Samtidigt började räddningstjänsten pumpa bort vatten i förebyggande syfte.

-Just nu har vi inga kritiska nivåer. Det vi gör är att skapa förutsättningar för området att ta emot mer vatten om det skulle komma mycket regn, säger Arvid Samuelsson, brandingenjör i beredskap på räddningstjänsten.

Under fredagen öppnades utloppsledningen under vallen vid Gärdesvägen igen så att resterande vattensamlingar kunde rinna ner i Suseån utan pumphjälp. Nivåerna i ån steg något under söndagens regn, men är ändå lägre än tidigare. 

Förbered din fastighet

Bor du i ett utsatt område kan det vara en bra idé att

  • bygga barriärer, till exempel med hjälp av sandsäckar
  • säkerställa att du har en pump
  • kontrollera din försäkring
  • ha koll på din huvudströmbrytare så du kan stänga av elen vid behov

Fler tips på hur du förbereder din fastighet om du bor i ett utsatt områdePDF.