Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vattenbesparingarna ger effekt men nu börjar utmaningen

De senaste siffrorna visar att vi lyckats sänka dricksvattenproduktionen med 17 procent i Laholm och Halmstad. Men nu börjar semesterperioden då vattenkonsumtionen brukar öka, vilket gör att risken för vattenbrist inte är över trots goda resultat.

Laholmsbuktens VA:s mål är att minska dricksvattenproduktionen med 20 procent, jämfört med medelproduktionen förra året (33 700 kubikmeter). Nås målet är bedömningen att vi klarar vattenförsörjningen under sommaren. De senaste siffrorna visar att vi nu har minskat produktionen med 17 procent.

- Det är ett väldigt glädjande resultat. Det visar att vi tillsammans kan göra stor skillnad genom att tänka efter när det kommer till vattenanvändning, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

De senaste veckornas regn gör gott för växtligheten men ger ingen påfyllnad av grundvattnet. Ökande nivåer i vattentäkterna väntas inte förrän tidigast i höst, under förutsättning att det då kommer nederbörd.

Mer fakta om vattensituationen hittar ni här.

Fortsatta besparingar viktiga i sommar

Utmaningen framåt är att användningen av dricksvatten brukar öka i juli månad. Det beror dels på att fler bor i och besöker Laholm och Halmstad under sommarmånaderna, och dels på att man ofta gör av med mer vatten när det är varmt och man är ledig.

- Att hushållen fortsätter att spara vatten även under semestern är jätteviktigt. Vi arbetar också för att nå våra tillfälliga besökare och boende genom både riktad och allmän information. Vi har fått många goda exempel på spartips från allmänheten, exempelvis samlar många upp vatten i duschen i väntan på varmvatten för att sedan kunna återanvända detta, säger Mattias Leijon.

Även de kommunala verksamheterna arbetar för att minska sin dricksvattenanvändning. Servicekontoret har ändrat sina städ- och diskrutiner och hemvårdsförvaltningen, med Halmstads kommuns största bilpark, tvättar inte längre bilarna annat än i undantagsfall. Offentliga myndigheter och det privata näringslivet kan också göra förändringar som ger positiva resultat. Av det dricksvatten som används så svarar näringslivet och offentliga verksamheter för 37 procent.

Detta har hänt

Den 11 april utfärdade nämnden för Laholmsbuktens VA ett bevattningsförbud i Laholms och Halmstads kommuner. Efter några nederbördsfattiga år så är grundvattennivåerna i de 24 vattentäkterna rekordlåga och målet är att kunna minska vattenproduktionen med 20 procent. De senaste två månaderna har vattenanvändningen stadigt minskat i båda kommunerna.