Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Storgatan och Brogatan får ett ansiktslyft nästa år

Öppnare, flexiblare och elegantare – det är målet när Storgatan nu ska förnyas för att bli en attraktivare gågata. Även Brogatan kommer att byta utseende längs sträckningen vid Stora torg.

– Detta är en fortsättning på förnyelsen av centrum som har hållit på några år med bland annat ombyggnaden av Klammerdammsgatan och Köpmansgatan, säger Anna Melin, landskapsarkitekt på Halmstads kommun.

– Nu står stadens paradgata på tur och vår ambition är att få en öppnare gatubild som är tillgängligare och flexiblare – till exempel ska man kunna ställa i ordning spelplatser för tillfälliga uppträdanden, säger Anna Melin.

Flexibelt och funktionellt

Bland annat innebär det att de fasta, stora, fyrkantiga planteringarna kommer att tas bort och ersättas av permanenta träd men också planteringar i stora urnor som kan flyttas efter behov som uppstår.

– Vi ska anlägga ett nytt ”golv” och jobbar med granit istället för betong som det är idag. Det ger en exklusivare känsla. Dessutom ska vi få in nya funktioner som sittytor, som vi har väldigt lite av idag. Belysningsen ska förbättras och vi kommer att jobba mycket med ljus på ytor. Kan vi dessutom få till belysningen på fasaderna i samarbete med fastighetsägarna så kommer vi att få en helt annan upplevelse av gaturummet än idag, säger Anna Melin.

Ny offentlig konst kan vi också se fram emot liksom en del cykelställ förstås.

Samarbete med fastighetsägarna

Vid Brogatan blir det en ny passage mellan Stora torg och Nygatan och dessutom skapas mer plats utanför butiksentréerna här. Detta gör att torgkänslan sträcker sig ända fram till husfasaderna. Busshållplatserna görs mer estetiska och placeras längs en kortare sträcka än idag.

Ombyggnationen sker i samverkan mellan Halmstads kommun och fastighetsägarna och gynnar både besökare, butiker, restauranger, andra företagare, staden och centrumhandeln.

Butikerna har öppet som vanligt

– Vi planerar för att kunna börja med arbetet under februari eller mars och förhoppningsvis vara klara till semestern. Under byggtiden kommer vi jobba för att framkomligheten till butiker och restauranger blir så bra som möjligt så att handeln kan fungera som vanligt, säger Christer Johansson, projektledare på Halmstads kommun.

Storgatans framtida vy mot Norre port.
Storgatans framtida vy från Brogatan.
Bild på de framtida busshållsplatserna.

Illustrationerna ska ses som skissbilder på hur det kan komma att se ut när ombyggnationen är klar.