Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Jugendvilla vinnare av Byggnadsnämndens Arkitekturpris 2014

Byggnadsnämndens arkitekturpris 2014 tilldelas Jugendvillan på Hummelgatan. Villan har mycket omsorgsfullt renoverats med respekt och känsla för husets befintliga kvalitéer, utvändigt som invändigt.

På lördagseftermiddagen offentliggjordes pristagaren av Byggnadsnämndens ordförande Gunilla Andersson på Rådhusets trappa inför hundratals intresserade vid firandet av Stadens dag.

Årets pristagare är en villa i Jugendstil byggd 1909. Ägarna har kompletterat den befintliga byggnaden med en tillbyggnad och en ny veranda. Tillbygganden rymmer ett nytt, modernt badrum och ett sovrum på andra våningen. Verandan har byggts efter en förlaga från samma tidsepok.

I stor utsträckning har befintliga material tillvaratagits och återanvänts. När tillbyggnaden gjordes flyttade man ut väggen några meter för att rymma de nya funktionerna, då flyttades originalfönster från den gamla väggen till den nya. Själva utförandet är mycket noga genomfört där plåtarbeten och övrigt hantverk har utförts med stor precision. 

  • Det är tydligt att det hela tiden funnits en känsla för detaljens betydelse. Här har ägarna renoverat och byggt till med stor varsamhet och lyckats bibehålla och utveckla husets unika karaktär.  Mindre tillbyggnader är ett av byggnadskontorets vanligaste ärenden. Det är ytterst sällsynt med projekt av denna kvalitet, säger Kajsa Sparrings, tf stadsarkitekt.

Föregående års pristagare Söndrumsskolan var ett offentligt projekt, i år lyfts ett privat projekt fram, nominerat av en granne tvärs över gatan.

  • Ibland och allt för ofta hamnar vi i situationer där grannar inte kommer överens men i detta fallet är det precis tvärt om. Ett bra exempel på när grannsämjan är som bäst, säger Anders Thorén, förvaltningschef för byggnadskontoret.