Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Halvvägs vid sparmålet och få fuskare

Det är fortfarande oroväckande låga nivåer i de kommunala grundvattentäkterna Halmstad och Laholm, men sedan bevattningsförbudet infördes har förbrukningen av dricksvatten minskat med elva procent. I dag görs ett utskick till alla hushåll i båda kommunerna, och förhoppningen är att mer information ska göra att minskningen fortsätter för att nå målet på 20 procent.

Just nu produceras det mindre vatten i de kommunala vattenverken än det gjorts på över ett år.

- Siffrorna tyder på att folk har hörsammat våra uppmaningar till besparing, och många verkar ha kommit till insikt att det är ganska lätt att minska sin användning av dricksvatten. Vi tror på en fortsatt minskning framöver, säger förvaltningschef Mattias Leijon på Laholmsbuktens VA.

På måndagen görs ett utskick med information om vattensituationen till alla hushåll i Halmstads och Laholms kommuner. Det innehåller bland annat information om spartips, bevattningsförbudet och vattnets kretslopp. Det finns också information på andra språk på halmstad.se, och fler insatser för att nå tillfälliga besökare i sommar planeras.

Begränsat fusk

Sedan bevattningsförbudet infördes den 11 april har över hundra personer hört av sig till Laholmsbuktens VA (LBVA) då de sett någon som vattnar med spridare, högtryckstvättar eller fyller pooler. Det handlar framför allt om oroliga invånare som misstänker att någon bryter mot bevattningsförbudet.

Rutinen för LBVA är att kontakta fastighetsägaren för dialog, och i 90 procent av fallen så har personen i fråga haft eget vatten på sin tomt, samlat regnvatten i tank eller på annat sätt löst det utan att använda det kommunala dricksvattnet.

- Många misstankar är helt enkelt ogrundade. Vår upplevelse är att majoriteten av kommuninvånarna är engagerade och tar situationen på allvar, säger Mattias Leijon.

Mer information

Bevattningsförbud - så funkar det

Om vattensituationen på andra språk/other languages

Grafik - så här mycket vatten produceras

Utskick till alla hushållPDF