Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Cirka en meter höga kuber med text lyser upp platsen Foto: Teutsch landskapsarkitekter

Ernst Wigforss plats växer fram
– invigning under julskyltningen

Arbetet med att forma Halmstads nya torg fortsätter, och nu har den första Ernst Wigforss-kuben provbelysts. Det som återstår, förutom fler kuber, är trädplantering, bänkar och belysning. Vid invigningen kommer bland andra Bosse Ringholm att medverka.

Just nu är Stellan Mörners gata avstängd medan plattläggningen färdigställs. Arbetena beräknas vara klara v. 47 och då öppnas gatan igen.

Samtidigt förbereds trädplantering. Rönn och oxel kommer att planteras som komplement till de oxlar som redan finns på platsen.

Totalt kommer det att finnas flera bänkar och 15 belysta kuber i cortén-stål på torget (se bild). Tolv av kuberna kommer att visa citat av Ernst Wigforss, som också ger namn åt den nya platsen. Kuberna kommer tillsammans med en effektbelysning diagonalt på torget (tema Vintergatan), att lysa upp platsen kvälls- och nattetid.

Invigning

Ernst Wigforss plats kommer att invigas under julskyltningen den 30 november 2014. Planeringen pågår, men klart är att förre finansministern Bosse Ringholm, som har både personliga och arbetsrelaterade kopplingar till Wigforss, kommer och talar.

Fakta Ernst Wigforss

Ernst Johannes Wigforss (1881-1977), född och uppvuxen i Halmstad, blev 1913 fil.dr. på avhandlingen ”Södra Hallands folkmål” och docent i nordiska språk vid Lunds universitet. Han var sedan finansminister i flera socialdemokratiska regeringar.

Wigforss räknas till den svenska socialdemokratins stora ideologer. Som finansminister har hans ekonomiska program och teorier färgat politiken. Wigforss är en av de mest framträdande gestalterna i byggandet av det så kallade svenska folkhemmet, har skrivit flera böcker och anses vara en omdanare av den svenska socialdemokratins ideologi.
(Källa: Wigforss-föreningen)