Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

En månadsnederbörd på ett dygn – men grundvattennivåerna är fortsatt låga

Nya siffror visar att det under förra fredagen föll nästan lika mycket regn i Trönninge som det annars gör en normal månad. Det är del av förklaringen till varför dag- och spillvattennäten blev överbelastade. Samtidigt är grundvattennivåerna fortfarande på rekordlåga nivåer.

- Det kan upplevas som en paradox men när vi får så här mycket nederbörd på samma gång så kan marken inte ta emot allt och då får vi heller ingen snabb påfyllnad av grundvattenmagasinen, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på Laholmsbuktens VA.

Mätningar som gjorts på olika ställen i kommunerna visar att det hittills i september regnat mer än normalt. Medelnederbörden i Halmstad och Laholm under september är enligt SMHI cirka 90 millimeter, och i Trönninge föll det 75 mm bara under fredagsdygnet. Hittills i september har det regnat 218 mm i Trönninge, som är den ort som fått mest regn i området enligt Laholmsbuktens VA:s mätningar.

- Vi jobbar kontinuerligt med förebyggande åtgärder genom att exempelvis bygga om befintliga eller etablera nya pumpstationer vilket ökar säkerheten i våra system, men när det kommer extrema regnmängder så får vi konsekvenser i samhället och stora påfrestningar för de som drabbas, säger Mattias Leijon.

Grundvatten bildas under vintern

Det mesta regn som faller under höst och vinter är dock gynnsamt för grundvattenbildningen på lång sikt. I Halmstad och Laholm saknar vi två vintrars nederbörd för att normalisera grundvattennivåerna, som fortfarande är på rekordlåga nivåer. Grundvattenbildning sker främst under perioden november till mars och tar tid.

- När mätningarna visar att grundvattnet börjar fyllas på så upphäver vi bevattningsförbudet i dess nuvarande form, men det kan ändå kvarstå en del restriktioner. Varje liter vatten vi kan spara i vinter kommer att göra skillnad nästa vår och sommar, säger Mattias Leijon.

All information om vattensituationen hittar du här.