Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Foto: Patrik Leonardsson

Arkitekturpris till Ernst Wigforss plats

Byggnadsnämndens arkitekturpris 2015 tilldelas Ernst Wigforss plats. Med poetisk skärpa och arkitektonisk stringens har man lyckats gestalta ett nytt stadsrum med stark karaktär som förändras över dygnet.

Vid firandet av Stadens dag på lördagen så delades byggnadsnämndens arkitekturpris ut för 18 gången. Av de sex nominerade objekten så vann Erns Wigforss plats.

Torget, som ligger på Gamletullsområdet, stod klart och invigdes i vintras. Arkitekt är Kerstin Teutsch vid Teutsch landskapsarkitekter, i samarbete med Anna Melin som är landskapsarkitekt på teknik- och fritidsförvaltningen. Fastighetsägare och byggherre är Halmstads kommun.

Byggnadsnämndens motivering

Ytan hade länge agerat parkeringsplats när man tog sig an uppgiften att ge Gamletull ett välbehövligt offentligt torgrum. Platsen är en hyllning till Ernst Wigforss, en av de stora ideologerna inom socialdemokratin.

En strikt randning fyller torget till vilken planteringsbäddar, träd, möblering och cortenkuber fogar sig. Randningen för tanken till textrader med kuberna som punkter eller utropstecken och spelar an på de historiskt intressanta tegelfasader som ramar in torget. Som kontrast till denna strikthet står torgmöblernas organiska träytor som ropar på att tas i anspråk.

När mörkret faller tänds ett glimrande golv. Ljuspunkter dansar fritt, trotsar randningen och rör sig på diagonalen över torgytan. Betongsten, grusytor och cortenstål tillsammans med omgivande tegelbyggnader ger platsen en varmröd prägel. Kvällstid accentueras torgets kulör av ett rödfärgat ljussken som lyser ut ur kubernas utstansade bokstäver och ner på markmaterialet.

Fram träder än tydligare de med humor och djup fyllda citat som underfundigt speglar Ernst Wigforss person och gärning. Tänkvärda texter som ger upplevelsen av rummet en ytterligare dimension. Halmstadsborna har förärats ett modernt mångbottnat vardagsrum vars historiska skiktningar blir uppenbara genom dess inramning av tegelarkitektur från skilda epoker.