Dela sidan på sociala medier

Kontakta Halmstads kommun

Telefon

Öppettider för besökare

Besöksadress

035-13 70 00

Måndag-torsdag

Rådhuset, Kyrkogatan 5

 

Kl. 08.00 - 17.00

 

Telefontider

Fredag

Postadress

Måndag-torsdag

Kl. 08.00 - 16.00

301 05 Halmstad

Kl. 07.00 - 17.00

 

 

Fredag

 

E-post

Kl. 07.00 - 16.00

Se kartalänk till annan webbplatsdirekt@halmstad.se
Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Var varsam med livsmedel

Under juli har många i Sverige insjuknat i ehec och de flesta av dem har smittats av samma typ av ehec. Det finns inga rapporterade fall i Halmstad, men livsmedelsinspektörerna vill ändå dela med sig av vad man ska tänka på för att undvika eventuell smitta.

Det är ännu okänt vilket sorts livsmedel dessa personer smittats av. Myndigheterna arbetar nu för att spåra smittkällan.

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, smittskyddsenheterna i berörda landsting och kommunerna letar efter källan till de sjukdomsfall av ehec som rapporterats i juli.

Hittills har ett femtiotal fall kunnat kopplas till samma typ av ehec, ehec O157:H7. Ytterligare cirka femtio fall misstänks höra till samma utbrott. Fallen finns i flera län men flest fall finns i Uppsala län och Västra Götalandsregionen. Utredningen visar att det sannolikt rör sig om en livsmedelsburen smitta, som i sin tur kan spridas vidare via badvatten.

- Det är ofta svårt att spåra en smittkälla, det är lite av ett detektivjobb. Men tillsammans med de andra myndigheterna gör vi allt vi kan för att ta reda på vilket livsmedel som är smittkällan, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare.

Råd för att undvika ehec

Även om smittkällan till ehec-utbrottet ännu inte är känd är det alltid bra att följa råden för att undvika att bli smittad av ehec. Råden är extra viktiga att följa när det gäller barn.

  • Skölj grönsaker ordentligt
  • Smaka inte på rå köttfärs
  • Genomstek köttfärs ordentligt
  • Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött
  • Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker
  • Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk

  Att ehec finns hos nötkreatur är inte ovanligt, det är bland annat därför som man måste vara så noga med hygienen när man hanterar köttfärs och tvätta händerna när man besökt gårdar.

  Miljöförvaltningen i Halmstad arbetar tillsammans med berörda myndigheter för att ha beredskap vid ett eventuellt lokalt utbrott. I dagsläget finns inga rapporterade fall om att någon drabbats i Halmstads kommun.

  Läs mer om ehec på livsmedelsverkets hemsidalänk till annan webbplats.

  Folkhälsomyndigheten skriver om eheclänk till annan webbplats.